Back

ⓘ Mékanika taneuh



Mékanika taneuh
                                     

ⓘ Mékanika taneuh

Mekanika taneuh nyaéta hiji widang elmu nu ngagunakeun prinsip mekanika teknik keur ngira-ngira sipat mekanik taneuh. Karl von Terzaghi, nu ngamimitian ngagunakeun prinsip rasional dina widang rekayasa taneuh, disebut Bapak Mekanika Taneuh.

Mekanika taneuh mangrupa salah sahiji disiplin penting tina sababaraha cabang rekayasa, saperti Rékayasa sipil, Rékayasa géotéhnik sarta Geologi rekayasa. Mekanika taneuh dipaké dina desain pondasi keur ngadukung struktur, tanggul, tembok panahan, earthwork sarta wangunan bawah taneuh.

Perkolasi cai ngaliwatan taneuh hal penting dina konstruksi torowongan sarta pondasi jero, sarta wangunan nu pakait jeung cai saperti pilar jembatan jeung waduk.

                                     

1. Karakter Dasar Taneuh

Taneuh diwangun ku 3 komponen: udara, cai, jeung padet. Padet nyaéta partikel nu diwangun tina ukuran parikel lempung saperti lebu nepi ka bongkah gede. Lobana cai jeung udara dina jero sampel taneuh mangrupa faktor nu nangtukeun pasipatan taneuh. Hal séjénna nu mangaruhan kana sipat taneuh nyaéta tipe partikel nu nyusunna.

                                     

2. Rembesan

Rembesan nyaéta ngalirna fluida ngaliwatan pori taneuh, boh ka luhur atawa ka handap. Rembesan sahandapeun waduk sarta jajaran pile biasana diitung maké grafik konstruksi sederhana saperti flownet. Lamun kecepatan rembesan cukup gede, bakal kajadian erosi taneuh.Erosi taneuh ieu mangrupa hal nu gede pangaruhna lamun wangunan nu dijieun aya di tempat nu niley luhur cai taneuh kacida beda ti hiji tempat ka tempat séjénna. Kajadin erosi dina jero taneuh ieu ogé disebut "piping", nu bisa mangaruhan kana runtuhna hiji wangunan, sarta hal nu ilahar nyababkeun runtuhna waduk. Rembesa ka arah luhur ngurangan éféktifstress partikel taneuh. Dina kasus beda luhur cai taneuh sarua atawa leuwih gede tina niley kritisna, mangka éféktifstress bakal turun ngadeukeutan enol. Kaayaan siga kieu disebutna kaayaan "quicksand" atawa "boiling".

                                     

3. Efektif Stress σ

Konsep éféktifstress mangrupa hal nu penting keur ngarti kana sifat cai dina kaayaan anu beda-beda. éféktifstress nyaéta ukuran gedena beban nu ditahan ku awak taneuh. Ukuran ieu ngagambarkeun kamampu taneuh keur nahan kuat geser. Lamun éféktifstress taneuh deukeut ka angka nol, kaayaan quick bakal kajaadian tempo quicksand.

éféktifstess σ taneuh diitung tina dua parameter hasil tina panalungtikan nyaeta, total stress σ jeung pore water pressure μ saperti ieu:

σ = σ - μ

dimana satuan kabehanna nyaeta tekanan.

                                     

3.1. Efektif Stress σ Total Stress σ

Total stress σ sarua jeung overburden pressure, nyaeta beurat barang dina kaayaan cicing saluhureun taneuh, kaasup oge taneuh nu di luhurna. Total stress teu salawasna nambahan sanajan beuki ka jero taneuh.

                                     

3.2. Efektif Stress σ Pore water pressure μ

Pore water pressure μ bisa diitung salaku hydrostatic pressure cai dumasar kana fluid statics lamun ieu dianggap yen aliran cai ngaliwatan taneuh kacida launna. Anggapan ieu bener keur kayaan nu ilahar iwal ti dina kaayaan quick condition. Pore water pressure bisa diperkirakeun sarua jeung nol saluhureun beungeut cai taneuh sarta nambahan sacara linier ku nambahna jero taneuh sahandapeun "water table".

                                     

4. Kuat geser

Kuat geser nyaeta kakuatan nahan taneuh maximum saacan kajadian shéar failure sapanjang bidang specific failure. Kuat geser taneuh pakait raket jeung tipe taneuh, mangka, respons taneuh granular keur beban taneuh gumantung kana gedena density taneuh sorangan, numana cohesive overconsolidated taneuh nembongkeun kayaan nu beda. Kuat geser taneuh dipangaruhan ku:i katahanan friksi antara partikel taneuh jeung tempat dimana aya kontak, ii kohesi antar partikel sarta iii interlocking antar partikel. Hukum failure keur taneuh: T=c+ numana: T: Kuat geser. c: Kohesi sarua jeung nol keur nu teu mibanda kohesi. Pn: Normal Stress O: Sudut geser dalam

                                     

5. Teori Konsolidasi

Lamun aliran cai nu asup atawa kaluar tina taneuh henteu nyababkeun robahna volume taneuh, mangka ieu aliran disebut seepage. Sabalikna, lamun aliran cai nu asup atawa kaluar tina taneuh nyababkeun robahna volume taneuh disebutna transient. Proses robahna volume taneuh akibat ayana aliran transient ieu disebut konsolidasi. Hal ieu pakait jeung robahna efektif stress dina matriks taneuh ku ayana surface loading atawa unloading atawa variasi dina posisi beungeut cai taneuh. Excess porewater pressure upamana load-induced porewater pressure bisa kajadian dina dua kasus diluhur tadi, salian ti éta bisa oge kajadian dina waktu kaluarna cai tina masa taneuh sacara ngadadak positive pore water pressure atawa sabalikna negative porewater pressure. Aliran cai ieu kontinyu dina changing rate salila sakabeh excess pressure kaluar, sarta saruana tekanan nu aya dumasar kana prinsip tekanan efektif.

Dumasar sajarah geologi, lamun taneuh dumasar kana kajadian unloading, upamana leungitna es nu nutupan taneuh atawa ku kajadian erosi, maka tekanan taneuh nu aya ayeuna ngarupakeun overburden pressure beurat taneuh sorangan bakal leuwih leutik tinimbang nu aya samemeh proses unloading, sarta taneuh ieu disebut overconsolidated. Sejenna, lamun taneuh henteu dumasar kana kajadian unloading dina sajarah geologi-na, mangka overburden pressure ayeuna, ngarupakeun tekanan panggedena dina sajarahna, mangka ieu taneuh disebutna normally consolidated.



                                     

6. Kastabilan lereng

The field of slope stability encompasses the analysis of static and dynamic stability of slopes of earth and rock-fill dams, slopes of other types of embankments, excavated slopes, and natural slopes in soil and soft rock.

As seen to the right, earthen slopes can develop a cut-spherical weakness zone. The probability of this happening can be calculated in advance using a simple 2-D circular analysis package. A primary difficulty with analysis is locating the most-probable slip plane for any given situation. Many landslides have only been analyzed after the fact.

                                     

7. Panalungtikan taneuh

Panalungtikan taneuh ngarupakeun hal penting dina raraga ngumpulkeun informasi ngeunaan tanueh keur kaperluan perencanaan, disain tur konstruksi proyek anyar. Panalungtikan taneuh kabagi dua tahapan nyaeta primer jeung sekunder. Panalungtikan primer ilaharna dimimitian saacan konstruksi sarta gumantung kana sifat alami proyek. Kagiatanna kaasup survey permukaan, sarta panalungtikan handapeun taneuh. Panalungtikan sekunder ilaharna dipigawe salila proyek lumangsung sarta keur kaperluan akses, kaayaan jeung kaamanan proyek.

                                     

8. Rujukan

  • Craig, R.F., 1974, Soil Mechanics, Spon Press, London
  • Terzaghi, K., 1943, Théoretical Soil Mechanics, John Wiley and Sons, New York
  • Azizi, F., Applied Analyses in Géotechnics, 2000, E & FN SPON.
  • Wikipedia Basa Inggris, Juli 2006.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →