Back

ⓘ Cagar Budaya Ciung Wanara



                                     

ⓘ Cagar Budaya Ciung Wanara

Cagar Budaya Ciung Wanara mangrupa titinggal puseur dayeuh Karajaan Galuh Pusaka anu dikukuhkeun ku Permanadikusumah. Di ieu tempat aya titinggal ti legénda Ciung Wanara salah saurang putra Permanadikusumah. Di dieu ogé dibangun Goong Perdamaian Dunia minangka lambang tali duduluran, perdamaian jeung alam.

                                     

1. Legenda situs Karangkamulyan

Legenda situs Karangkamulyan nyaritakeun ngeunaan Ciung Wanara nu aya hubunganna jeung Kerajaan Galuh. Ieu carita téh dieusi ku kisah kepahlawanan nu luar biasa saperti kasaktian jeung kakuatan anu teu dipimilik jalma biasa tapi dipimilik ku Ciung Wanara. Kisah Ciung Wanara mangrupa carita ngeunaan Kerajaan Galuh zaman saacan ngadegna Kerajaan Majapahit jeung Pajajaran. Aya raja Galuh mangsa harita nyaéta Prabu Adimulya Sanghyang Cipta Permana Di Kusumah jeung dua permaisuri, nyaéta Dewi Naganingrum jeung Dewi Pangrenyep. Singkat kerajaan dipasrahkeun ka Patih Bondan Sarati sabab can dikarunia putra ti permaisuri ka hiji Dewi Naganingrum.Raja Bondan ngan saukur mentingkeun sorangan, anugrah ti kuasa Tuhan Dewi Naganingrum dianugerahi putra, nyaéta Ciung Wanara" nu jadi panerus Karajaan Galuh anu adil jeung wijaksana.

                                     

2. Titinggal Karajaan Galuh

Aya sababaraha titinggalan anu aya di Cagar Budaya Ciung Wanara nyaéta aBatu pangcalikan nyaéta batu titinggal singgasana jeung tempat musawarah raja bPanyambungan ayam nyaéta tempat titinggal Ciung Wanara ngadu hayam jeung Bonan Sarati cSanghyang Bedil dLambang peribadatan eSumber cai anu aya nyaéta Citeguh jeung Cirahayu fMakam Adipati Panaekan gPamangkonan hBatu Panyandaan i Walungan Patimuan j Leuwi Sipataunan tempat Ciung Wanara keur orok anu dipiceun téa.

                                     

3. Lokasi

Cagar Budaya Ciung Wanara pernahna di désa Karangkamulyan Kacamatan Cijeungjing kurangleuwih 16 km ka beulah wétan ti puseur dayeuh Ciamis anu gampang dijugjugna sabab sisi jalan gedé.

                                     

4. Fasilitas

Cagar Budaya Ciung Wanara miboga sababaraha fasilitas anu ditawarkeun nyaéta tempat parkir, tempat leleson, tempat dahar, tempat inuman, masjid jeung toilet.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →