Back

ⓘ Mesir



Mesir
                                     

ⓘ Mesir

Républik Arab Mesir, leuwih dikenal salaku Mesir, mangrupa hiji nagara nu kalobaannana wewengkonna aya di Afrika bagian kalér-wétan.

Lega wewengkonna kira-kira 997.739 km² Mesir nyapluk Samananjung Sinai dianggap sabagé bagian ti Asia Kidul-Kulon, teras kalobaannnana wewengkonna aya di Afrika Kalér. Mesir tepung wates jeung Libya di kulon, Sudan di kidul, jalur Gaza jeung Israél di kidul-wétan. Watesna jeung cai nyaéta liwat Laut Tengah di kalér jeung Laut Beureum di wétan.

Mayoritas populasi Mesir nyicingan di sisi Sungai Nil kira-kira 40.000 km². Kalobaannana daratan mangrupa bagian ti sagara keusik Sahara nu jarang dicicingan.

Mesir katelah eujeung peradaban kuna jeung sababaraha monumén kuna pangmegahna di dunya, misalna Piramid Giza, Kuil Karnak jeung Lebak Raja sarta Kuil Ramsés. Di Luxor, hiji kota di wewengkon kidul, aya kira-kira artéfak kuna nu nyapluk kira-kira 65% artafak kuna di dunya. Ayeuna, Mesir diakuan luas salaku pusat budaya jeung politik utama di wewengkon Arab jeung Wétan Tengah.

                                     

1. Politik

Mesir bentukna républik ti 18 Juni 1953. Mohamed Hosni Mubarak geus ngajabat salaku Présidén Mesir dina lima période, ti 14 Oktober 1981 saenggeus rajapati Présidén Mohammed Anwar el-Sadat. Salian éta, manéhna mingpin ogé Partai Démokrat Nasional. Perdana Menteri Mesir, Dr. Ahmed Nazif diistrénan dina 9 Juli 2004 pikeun ngagentosan Dr. Atef Ebeid.

Kakawasaan di Mesir diatur ngagunakeun sistem semiprésidénsial multipartai. Téoritisna, kakawasaan éksekutif dibagi antara présidén jeung perdana menteri tapi dina praktikna kakawasaan musat dina présidén, nu dina kiwari dipilih dina pamilu nu kandidatna tunggal. Mesir ngayaan ogé pamilu parlemén multipartéy.

Dina ahir Februari 2005, Présidén Mubarak ngabéwarakeun parobahan aturan pamilihan présidén nuju ka pamilu multikandidat. Pikeun kahiji kalina, ti 1952, rahayat Mesir mibanda kasempetan pikeun milih pamingpin ti daptar sababaraha kandidat. Tapi, aturan nu anyar ogé nerapkeun sababaraha batesan sangkan rupa-rupa inohong, kawas Ayman Nour, heunteu bisa sihungan dina pamilihan jeung Mubarak meunang deui dina pamilu.

Dina ahir Januari 2011, rahayat Mesir ménta Présidén nu waktos éta maréntah, Hosni Mubarak, pikeun mundur ti jabatanna. Nepi ka 18 poé aksi démonstrasi gedé méntaan Présidén Hosni Mubarak mundur, ahirnya dina kaping 11 Fébruari 2011, Hosni Mubarak resmi mundurkeun awak.

                                     

2. Démografi

Mesir mangrupa nagara Arab nu populasina panglobana, kira-kira 74 juta jalmi. Méh sakabéh populasi musat di sapanjang Walungan Nil, utamana Iskandariyah jeung Kairo, jeung sapanjang Délta Nil jeung deukeut Terusan Suéz. Méh 90% ti populasina mangrupa pangagem Islam jeung sisana Kristen utamana didominasi Koptik.

Pangaruh Méditérania kawas Arab jeung Italia jeung Arab muncul di kalér, jeung aya sababaraha populasi asli hideung di kidul. Loba téori geus diusulkeun ngeunaan asal urang Mesir, tapi euweuh nu konklusif, jeung nu panglobana ditarima nyaéta yén masarakat Mesir téh mangrupa campuran ti urang Afrika Wétan jeung Asiatik nu pindah ka lebak Nil saenggeus jaman és. Urang Mesir ngagunakeun basa ti kulawarga Afro-Asiatik saméméhna dikenal salaku Hamito-semitic.

                                     

3. Agama

Agama miboga laku gedé dina kahirupan di Mesir. Teu resmina, azan nu diaweuhan lima kali sapoé jadi panangtu sababaraha kagiatan. Kairo ogé dikenal eujeung laloba munara masjid jeung garéja. Dumasar kana konstitusi Mesir, sakabéh paundang-undangan kedah cocog jeung hukum Islam. Nagara ngakuan mazhab Hanafi liwat Kamenterian Agama. Imam dilatih di sakola kaahlian keur imam jeung di Univérsitas Al-Azhar, nu miboga komite pikeun masihan fatwa ngeunaan masalah agama.

90% ti populasi Mesir mangrupa pangagem Islam, mayoritas Sunni jeung sabagian ogé ngagem ajaran Sufi lokal. Kira-kira 10% populasi Mesir ngagem agama Kristen; 78% dina dénominasi (Koptik Ortodoks, Katolik Koptik, dan Protestan Koptik.

                                     

4. Atikan

Sajarahna, modérnisasi atikan di Mesir mimitina ti pangenalan kamajuan ilmu pangaweruh jeung téhnologi Napoléon Bonaparté wanci panalukan Mesir.:

  • Sakola Nengah Kahiji I’dadi
  • Sakola Dasar Ibtida’i
  • Sakola Nengah Luhur Tsanawiyah Ammah
  • Atikan Luhur
Pandémi koronavirus 2019 di Mesir
                                               

Pandémi koronavirus 2019 di Mesir

Pandemi koronavirus di Mesir mangrupa bagian tina pandemik koronavirus sadunya. Kasus mimiti COVID-19 di Mesir dikonfirmasi dina tanggal 14 Pebruari 2020. Dina tanggal 14 Juli 2020, aya 83.930 kasus dikonfirmasi, 25.544 dudung sareng 4.008 maot.

                                               

Aji Mesir, Gedung Aji, Tulang Bawang

Aji Mesir nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Gedung Aji, Kabupatén Tulang Bawang, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan:Gedung Aji, Tulang Bawang

                                               

Mesir Dwi Jaya, Gedung Aji Baru, Tulang Bawang

Mesir Dwi Jaya nyaéta salah sahiji Désa di kacamatan Gedung Aji Baru, Kabupatén Tulang Bawang, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan:Gedung Aji Baru, Tulang Bawang

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →