Back

ⓘ Panda



                                               

Piteket Wanua Tengah III

Piteket Wanua Tengah III nyaéta piteket/prasasti ti taun 908 M jaman Karajaan Mataram Kuna, anu kapanggih Nopémber 1983 di Dukuh Kedunglo, Desa Gandulan, Kaloran, 4 kiloan ti Kota Temanggung. Ieu piteket disimpen di Balai Arkéologi Yogyakarta. Dina ieu piteket disebutkeun béréndélan raja nu ngawasa saméméh Raké Watukara Dyah Balitung, ku kituna gedé pisan ajénna pikeun ngalengkepan runtuyan raja anu kasebut dina Prasasti Mantyasih nu ukur nyebutkeun 9 raja. Prasasti Wanua Tengah III aya dua lambar tambaga. Nu hiji ukuran 53.5 x 23.5 cm, nu hiji deui 56 x 26 cm.

Panda
                                     

ⓘ Panda

Panda nyaéta hiji mamalia nu kiwari digolongkeun kana kulawarga biruang, Ursidae, nu asli ti Cina tengah.

panda hirup di wewengkon pagunungan, kawas Sichuan jeung Tibét. Panda dijadikeun lambang Yayasan Alam Liar Sadunya World Wildlife Fund, WWF, hiji organisasi konservasi alam. Ti panengah abad ka-20, panda ogé jadi lambang nasional Cina, sarta dijadikeun koin emas Cina.

Najan sacara taksonomi digolongkeun karnivora, dahareunana mah sabenerna tutuwuhan, utamana awi. Panda ogé beuki endog jeung serangga pikeun sumber protéinna.

Pikeun sababaraha dekade klasifikasi taksonomi panda dipadungdengkeun sabab panda jeung dulur jauhna Panda Beureum mibanda ciri-ciri nu mirip biruang jeung careuh. Tapi, uji genetik nétélakeun yén panda mémang biruang sarta asup kana kulawarga Ursidae. Dulur pangdeukeutna nyaéta Spectacled Bear di Amérika Kidul. Tinggal hiji deui, sabab Panda Beureum masih dipadungdengkeun, naha asup kulawarga Ursidae atawa careuh, Procyonidae.

Panda kaasup spésiés nu kaancam punah alatan habitatna nu beuki heureut sarta laju kalahiran nu jarang, boh di habitat aslina atawa di panginguan. Di alam aya kira 1.600 sato.

Panda munggaran kawénéhan ku urang Kulon taun 1869 ku misionaris Prancis Armand David. Panda dipikaresep ku masarakat umum sabab watekna nu lucu, katambah ku kadaharanana nu mangrupa awi.

                                     

1. Ngaran

Ngaran panda sakumaha ngaran umum kiwari asalna tina Panda Beureum, nu mangrupa dulur jauhna di Éropa nu sarua dahar awi. Saméméh kapanggih patalina jeung Panda Beureum taun 1901, Giant Panda disebut Mottled Béar Ailuropus melanoleucus atawa Parti-coloured Béar.

Ngaran Cina pikeun Panda nyaéta Cina Basajan: 熊猫; Cina Tradisional: 熊貓 pinyin: Xióngmāo, nu ogé bisa dibalikkeun jadi Cina Basajan: 猫熊; Cina Tradisional: 貓熊 pinyin: Māoxióng, nu hartina "ucing-biruang" atawa "biruang-ucing".

                                               

Panda Sari, Gunung Meriah, Aceh Singkil

Panda Sari nyaéta salah sahiji Gampong di kacamatan Gunung Meriah, Kabupatén Aceh Singkil, Propinsi Acéh, Indonésia. Citakan:Gunung Meriah, Aceh Singkil

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →