Back

ⓘ Kaséhatan



                                               

Kaséhatan réproduksi

Kasehatan Reproduksi, nyaeta hiji kaayaan fisik jeung mental urang anu sampurna kalawan kaasup kahirupan sosialna, lain ngan saukur bebas tina panyakit atawa ceda tina sakabeh hal anu aya patalina jeung sistim reproduksi, gunana jeung prosesna. Kitu deui saperti ceuk WHO yen Kasehatan Reproduksi teh nyaeta kaayaan pisik jeung mental nu sagemblengna, lain ngan ukur bebas tina panyakit atawa cacat tina sagalahal anu aya hubunganana jeung sistim reproduksi, gunana sarta prosesna.

                                               

Kolkalsiferol

Kolkalsiferol atawa nu ilahar dipiwanoh salaku vitamin D3 nyaéta salah sahiji vitamin nu bisa mantuan awak pikeun nyerep kalsium jeung fosfor sarta miboga fungsi pikeun ngajaga kaséhatan jeung kapadetan tulang.

                                               

Tatu

Tatu nyaéta tapak gedé dina anggahota awak nu dibalukarkeun ku pakarang, kabedil, kasogok, keuna ku barang-barang teuas, lantaran cilaka séjén nepi ka baloboran getih, buncunur, potong tulang, gudawang atawa nyéréngéh.

                                               

Hidroksiklorokuin

Hidroksiklorokuin mangrupakeun ubar turunan klorokuin nyaéta ubar nu dipaké pikeun nyingkahan jeung ngungkulan panyakit malaria. Salian ti éta ubar ieu ogé dipaké ngungkulan panyakit sistem kekebalan awak atawa autoimun, kayaning lupus, atawa peradangan sendi. Pamakéan hidroksiklorokuin pikeun ngungkulan kadua kaayaan ieu mangrupakeun léngkah alternatif,upamana pangobatan utama nu geus dilakukeun saacanna euweuh hasil.

                                               

Karét (tuwuhan)

Minangka penghasil latéks, tuwuhan karét bisa disebut mangrupa hiji-hijina tuwuhan anu dipelak sacara gegedéan. Tuwuhan karét mangrupa tuwuhan anu tumuwuh luhur sarta boga tangkal anu cukup badag. Luhur tangkal dewasa ngahontal 15-25 méter. Tangkal tuwuhan biasana tumuwuh lempeng sarta mibanda dahan di luhur. Di sawatara kebon karét aya kacondongan pepelakan ieu tumuwuh rada doyong ka arah kalér. Tangkal pepelakan ieu ngandung geutah anu dipikawanoh kalawan ngaran latéks. Daun karét diwangun ku gagang daun utama sarta gagang anak daun. Panjang gagang daun utama 3–20 cm. Panjang gagang anak ...

                                               

Kebul

Kebul nyaéta ngaran nu ilahar pikeun sajumlah partikel padet leutik kalawan diaméter kurang ti 500 mikrométer. Di atmosfir Bumi, kebul asalna tina sajumlah sumber: loess anu disebarkeun ku angin, bituna gunung api, pencemaran, jeung réa-réa deui. Kebul dina hawa dianggap aérosol sarta bisa mibanda tanaga radiasi lokal anu kuat di atmosfir sarta boga pangaruh kana iklim. Di sagigireun éta, lamun sajumlah partikel leutik disebarkeun kana hawa di wewengkon nu tangtu, dina kaayaan nu tangtu ieu bisa ngabalukarkeun bahaya bitu.

                                               

UNICEF

UNICEF téh wancahan tina United Nations Childrens Fund. Lamun ditarjamahkeun kana basa Sunda, UNICEF téh hartina waragad keur barudak ti Pasarikatan Bangsa-Bangsa. Dibandingkeun jeung program kamanusaan anu lain, waragad keur barudak téh mangrupa program anu panglobana. UNICEF ngadeg ping 11 Désémber 1946, kasang tukangna pikeun mantuan barudak di nagara Éropa, Tiongkok, jeung Timur Tengah anu kamusibahan lantaran perang. Nalika mimiti ngadeg, udagan UNICEF pikeun mantuan barudak anu kamusibahan lantaran kaayaan nagarana darurat. Tapi, di taun 1953, éta udagan téh diropéa jadi leuwih lega ...

                                               

Halusinasi

Halusinasi nyaéta gangguan psikologis kalawan gejala ayana sénsasi anu diprosés ku uteuk jeung bisa mangaruhan sistem indra manusa nepi ka ngalaman hal-hal anu teu nyata. Halusinasi teu bisa dipikapaham ku batur, sabab bener-bener mangrupa pangaruh sénsorik anu dijieun ku pikiran jalmana sorangan. Tapi, keur anu ngalamanana mah karasa nyata pisan, ngadesek jeung kacida jéntréna. Keur jalma anu kakeunaan Skizofrenia 70 persen di antarana bakal ngalaman halusinasi. Halusinasi béda jeung gangguan waham sindiran ; béda ogé jeung thought echo, thought insertion, thought withdrawal, thought broa ...

                                               

Alergi

Alergi nyaéta balukar anu kaleuleuwihi sistem kakuatan awak waktu zat ahéng atawa alergén asup kana awak. Ieu kaayaan dibalukarkeun ku zat anu teu ngabahayakeun sacara médis saperti kadaharan, serbuk sari, obat, kebul anu kotor jeung hawa tiis. Ieu gangguan kaséhatan teu narajang kabéh sistem imun manusa. Ngan keur sababaraha urang mah kana hal-hal anu tangtu téh bisa ngondang réaksi anu kaleuleuwihi tina sistem imun kana zat anu asup.

                                               

Optométri

Optométri mangrupa propési parawatan kaséhatan anu ngalibatkeun pamariksaan panon jeung sisitim visual anu lumaku pikeun manggihan cacat atawa kalainan sarta ngaresépkeun koréksi kalainan réfraksi maké tasma atawa lénsa kontak jeung pangubaran panyakit panon. Tradisionalna mah, widang optométri dimimitian kalawan menerkeun kasalahan bias ngaliwatan pamakéan tasma. Optométri modérén kiwari geus mekar jeung waktu nu matak kurikulum atikan ogé ngawengku panalungtikan anu signifikan dina diagnosis jeung ménéjemén panyakit panon, di sababaraha nagara di dunya, di mana profési ieu diadegkeun jeu ...

                                               

Amazon

Amazon mangrupa perusahaan bisnis anu maké métode online panggedéna sadunya. Puseur kantorna aya di Seattle, Washington, Amérika Serikat. Ieu perusahaan mimitina ukur dagang buku. Kiwari produkna mingkin ngalobaan, ti mulai DVD, CD, vidéo, MP3, aplikasi komputer, vidéo game, barang éléktronik, raksukan, parabot rumah tangga, kadaharan, jeung perhiasan. Ieu perusahaan diadegkeun ku Jeff Bezos di taun 1944. Sanggeus ngagunakeun métode online dina dagangna, ngaranna perusahaanana jadi amazon.com. Ngaran Amazon dicokot tina ngaran leuwi panggedéna sadunya.

                                               

Kangker prostat

Kangker prostat nyaéta kanker anu berkembang dina prostat, kelenjar dina sistem réproduksi lalaki. Jumlah kanker prostat béda-béda di unggal panjuru dunya, tapi jarang aya kajadian di Asia Wétan atawa Kidul, lolobana kajadian di Éropa jeung Amérika Serikat. Kangker prostat jarang tumerap ka lalaki di Asia, lolobana kajadian ka lalaki anu kulitna hideung, jeunf urang Éropa salaku panengahna. Dina awak anu kakeunaan ieu panyakit kapanggih rasio plasma vitamin B12 anu nyirorot pisan.

                                               

Supa liyat

Supa liyat ; Lentinus sajor-caju ; nyaéta hiji supa anu asalna tina kulawarga Polyporaceae. Ieu supa salah sahiji spésiés supa saprophytic.

                                               

Vaséktomi

Vaséktomi nyaéta salah sahiji program kulawarga berencana keur lalaki sangkan pasanganana henteu ngandeg. Ieu prosedur mangrupa konsép kontrasépsi anu permanén ngan lalaki masih bisa kénéh orgasmeu jeung ngaluarkeun spérma. Vaséktomi dilakukeun ku cara ngeureut vas dererence anu mangrupa wangun tabung leutik dina skrotum anu ngalantarankeun spérma ka luar tina kanjut. Biasana dokter meredih ngalakukeun pamariksaan salila 8-16 minggu keur ngalakukeun obsérvasi sanggeus operasi. Ieu hal miboga udagan sangkan euweuh deui spérma anu nyésa dina jero kanjut. Sanajan kitu, masih bisa kénéh ngabal ...

                                               

Tubéktomi

Tubéktomi nyaéta salah sahiji metode sterilisasi anu dilakukeun ka awéwé keur ngontrol kakandungan sacara permanén. Biasana ieu jalan dicokot ku awéwé anu geus boga budak leuwih ti tilu, umurna leuwih ti 30 taun, lamun ngalaman ngandeg bisa ngabahayakeun jiwa, miboga kalainan génétik anu diturunkeun jeung teu hayang boga budak deui. Cara operasi tubéktomi nyaéta ngeureut atawa nalian saluran tuba palopi. Ku kituna, sél telur anu kaluar tina indung telur teu bisa manggihan jalan keur asup kana pianakan. Lian ti éta, sél spérma ogé teu bisa ngahontal tuba palopi jeung membuahi sél telur.

                                               

Masker N95

Masker N95 mangrupa alat keur nyalindungan baham jeung irung anu aya saringan partikel luyu jeung standar N95 ti National Institute for Health Occupational Safety and Health filtrasi hawa Amérika Serikat. Masker N95 bisa nyaring 95 persén partikel anu ngapung dina hawa, tapi teu tahan ku minyak saperti P95. Masker N95 jadi alat pelindung anu umum keur nyaring partikel. Masker N95 ngajaga napas tina partikel anu ngabahayakeun, tapi ku gas jeung uap mah angger bisa tembus. Masker N95 miboga mangpaat anu sarua jeung masker FFP2 ti Uni Éropa jeung masker KN95 ti Cina. Ngan, aya sababaraha ...

                                     

ⓘ Kaséhatan

Kaséhatan nyaéta kaayaan sajahtra tina awak, jiwa, jeung sosial anu ngamanwakeun sakabéh jalma hirup produktif sacara sosial jeung ékonomis. Miara kaséhatan nyaéta tarékah sasadiaan jeung panyegah tina sagala wabah kaséhatan anu merlukeun pamariksaan, pangubaran jeung/atawa pangawulaan kaasup reuneuh jeung kalahiran.

Pangajaran kaséhatan nyaéta prosés mantuan hiji jalma, ku ngalakonan boh sorangan boh sacara babarengan, pikeun nyieun kaputusan dumasar kana nu dipikanyaho ngeunaan perkara-perkara anu mangaruhan kaséhatan pribadina ogé jalma séjén.

Harti anu malah leuwih basajan diajukeun ku Larry Green jeung réngrénganna anu nulis yén pangajaran kaséhatan nyaéta campuran pangalaman diajar anu dirarancang sangkan adaptasi sukarela kana parilaku anu kondusif leuwih gampang pikeun kaséhatan.Data panungtungan némbongkeun yén kiwari leuwih ti 80 persén rahayat Indonésia henteu mampuh meunangkeun jaminan kaséhatan ti lembaga atawa pausahaan di widang pangurusan kaséhatan, saperti Akses, Taspen, jeung Jamsosték.

Golongan masarakat anu dianggep "dianaktérékeun" dina perkara jaminan kaséhatan nyaéta maranéhanana tina golongan masarakat leutik jeung tukang dagang. Dina pangawulaan kaséhatan, masalah ieu jadi leuwih jangar, lantaran dina manajemén pangawulaan kaséhatan henteu patula-patali jeung sawatara jinis jalma hungkul, tapi ogé watek anu husus dina pangawulaan kaséhatan éta sorangan.

                                     

1. Kaséhatan Nurutkeun Undang-Undang

Dina Undang-Undang anu dimaksud kaséhatan téh ditataan ieu di handap:

  • Kaséhatan nyaéta kaayaan sajahtra tina awak, jiwa, jeung sosial anu ngamumkinkeun sakabéh jalma hirup produktif sacara sosial jeung ékonomis.
  • Tanaga kaséhatan nyaéta tiap-tiap jalma anu ngabdikeun manéh dina widang kaséhatan sarta miboga pangaweruh jeung atawa rarapékan liwat atikan di widang kaséhatan anu pikeun jinis anu ditangtukeun merlukeun kawenangan pikeun ngalakonan usaha kaséhatan.
  • Sarana kaséhatan nyaéta tempat anu dipaké pikeun ngayakeun usaha kaséhatan.
  • Kaséhatan nyaéta hiji hal yang kacida mangpaat
  • Usaha kaséhatan nyaéta tiap-tiap kagiatan pikeun miara jeung ngaronjatkeun kaséhatan anu dilakonan ku pamaréntah jeung atawa masarakat.
                                     

2. Tujuan kaséhatan dina sakabéh aspék

Salah sahiji tujuan nasional nyaéta ngamajukeun kasajahtraan bangsa, anu hartina nyumponan kabutuhan dasar manusa, nyaéta pangan, sandang, papan, atikan, kaséhatan, lapangan gawé jeung katingtriman hirup.

Tujuan pangwangunan kaséhatan nyaéta cumponna kamampuh hirup séhat pikeun unggal masarakat, jadi tanggung jawab pikeun ngawujudna darajat kaséhatan anu optimal téh aya dina sakumna masarakat Indonésia, pamaréntah, jeung swasta kalawan babarengan.

                                     

3. Tujuan jeung wengkuan kaséhatan lingkungan

Tujuan jeung wengkuan kaséhatan lingkungan bisa dibagi jadi dua, sacara umum jeung sacara husus.

  • Tujuan jeung wengkuan sacara umum, di antarana
  • Ngalakukeun upaya pikeun nyegah ku cata ngatur sumber-sumber lingkungan dina upaya ngaronjatkeun darajat kaséhatan jeung kasajahteraan hirup manusa.
  • Ngalakukeun koréksi atawa ngoméan sakumna bahaya jeung ancaman kana kaséhatan jeung kasajahteraan hirup manusa.
  • Ngalakukeun gawé bareng jeung ngalarapkeun program terpadu di antara masarakat jeung institusi pamaréntah sarta lembaga nonpamarétah dina nyanghareupan bancana alam atawa wabah panyakit nu nular.
  • Tujuan wengkuan husus kaasup usaha-usaha ngoméan atawa ngadalikeun lingkungan hirup manusa, anu di antarana mangrupa
  • Kadaharan jeung inuman anu diproduksi dina skala gedé jeung dikonsumsi kalawan lega ku masarakat.
  • Pencemaran hawa akibat sésa pameuleuman BBM, batubara, kahuruan leuweung, jeung gas nu ngandung racun anu matak bahaya pikeun kaséhatan jeung mahluk hirup séjén sarta jadi balukar ayana parobahan ékosistem.
  • Paimahan jeung wangunan anu layak ditempatan jeung nyumponan sarat kaséhatan.
  • Kontrol kana arthropoda jeung rodent anu jadi vektor panyakit jeung cara megatkeun ranté nularna panyakit.
  • Survéy sanitasi pikeun ngarencanakeun, mariksa, jeung évaluasi program kaséhatan lingkungan.
  • Limbah cair jeung padet anu asalna ti rumah tangga, pertanian, peternakan", insutri, rumah sakit, jeung lian-lianna.
  • Nyadiakeun cai bérésin anu cukup jeung nyumponan pasaratan kaséhatan.
  • Kagandéngan, radiasi, jeung kaséhatan gawé.
Carécét
                                               

Carécét

Carécét nyaéta lawon nu bentukna kotak nu sarua sisina, ilahar dibabawa dina saku, dipaké pikeun kaberesihan diri, saperti ngusap leungeun atawa nyingsring tina irung, atawa pikeun kaperluan éstétika saperti hiasan dina saku. Carécét bodas kungsi dipaké ogé dina perang salaku simbol atawa tanda sumerah éléh.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →