ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 376



                                               

Trombosit

Trombosit atawa platélét nyaéta bagian sél getih nu aub dina mékanisme sélular nu ngabalukarkeun bekuna getih. Kadar trombosit nu handapeun normal atawa disfungsina bisa ngabalukarkeun hemorrhage, sedengkeun mun luhur teuing bisa ngabaluKarkeun t ...

                                               

Tétanus

Tétanus mangrupa panyakit renkeng otot. Panyababna téh aya dua macem, nyaéta alatan inféksi baktéri Colostridium tetani atawa alatan naékna hormon paratiroid anu dihasilkeun di kelanjar paratiroid. Bakteri Clostridium tetani sanggup mroduksi racu ...

                                               

Cacing pita

Dina biologi, Cestoda téh mangrupa kelas cacing depé parasit, katelahna cacing pita, nu hirup dina saluran cerna vertebrata. Cacing pita nyerep dahareun nu saméméhna geus dicerna ku inangna, ku kituna cacing ieu teu butuh saluran cerna atawa sung ...

                                               

Kutu

Kutu nyaéta insékta parasit nu teu boga jangjang nu nyedot getih sasatoan atawa manusa. Keur manusa, kutu mangrupa insékta parasit leutik nu bisa ngeusian sirah jeung awak, kaasup daerah intim. Kutu manusa hirup ku cara nyedot getih manusa. Kutu ...

                                               

Kutu cai

Kutu cai atawa tungau air/Hydracarina/Hydrachnellae ; basa latin Hydrachnidiae nyaéta sato/kutu anu hirupna di cai, kutu cai bisa hirup dina sagala rupa cai: cai sumur, cai nyusu, cai balong, cai susukan, cai nyurug jeung sajabana. Malahan sababa ...

                                               

Platyhelminthes

Platyhelminthes nyaéta filum ti karajaan Animalia sato nu struktur awakna geus leuwih sampurna ti batan Porifera jeung Coelenterata.

                                               

Tongo

Tongo Pthirus pubis nyaéta kutu/serangga parasit anu dipikaceuceub ku sabab matuh dina kanjut baga manusa, tapi kungsi ogé kapanggih dina bulu panon, anu hirupna tina nyeuseup getih. Nepi ka kiwari, ieu kutu ukur kapanggih nyayang dina kanjut man ...

                                               

Suku Gayo

Suku Gayo atawa "urang gunung" nyaéta salah sahiji suku bangsa nu nyicingan 3 kabupatén di tengah-tengah Provinsi Aceh, Populasina kurang leuwih 85.000 jiwa. Urang Gayo secara mayoritas aya di kabupatén Aceh Tengah jeung Bener Meriah jeung Gayo L ...

                                               

Sélér Awyi

Sélér Awyi Urang Awyi atanapi Awye aya di beulah kalér Papua, nyaéta cakeut perbatasan Indonesia sareng Papua Nugini. Kirang langkung aya di kiduleun kota Jayapura. Jumlah populasina kira-kira aya 400 urang. Basa Awyi kaasup rungkun basa Papua. W ...

                                               

Kabinét Pamaréntahan Indonésia

Kabinét nyaéta hiji lembaga nu ngawengku pajabat pamaréntahan senior, biasana ngawakilan cabang éksékutif. Kabinét ogé bisa disebut minangka Déwan Menteri, Déwan Éksékutif atawa Komite Éksékutif sesebutana gumantung sistim pamaréntahan sarta dipu ...

                                               

Pamindahan puseur dayeuh Indonésia (2019-kiwari)

Upaya pamindahan puseur dayeuh Indonésia dimimitian ti taun 2019 di jaman pamaréntahan Présidén Joko Widodo. Liwat rapat kawates pamaréntah di tanggal 29 April 2019, Joko Widodo mutuskeun rék mindahkeun puseur dayeuh nagara ka luar Pulo Jawa. Pam ...

                                               

Kamentrian Angkatan Laut Jepang

Kamentrian Angkatan Laut Jepang nyaéta kamentrian satingkat cabinet ti taun 1872-1945 nu diatur ku Angkatan Laut Kakaisaran Jepang.

                                               

Perdana Mentri Jepang

Perdana Mentri Jepang nyaéta watesan dina Basa Inggris nu dipaké keur kapala pamarentahan Jepang, sanajan dina ngaran Basa Jepang jadi Perdana Mentri Kabinet. Perdana Mentri disatujuan ku Kaisar Jepang sanggeus dipilih ku Diet ti antara anggotana ...

                                               

Osachi Hamaguchi

Osachi Hamaguchi nyaéta salah saurang pulitikus Jepang tur Perdana Mentri Jepang ka-27 ti 2 Juli 1929 dugi ka 14 April 1931.

                                               

Ryutaro Hashimoto

Ryutaro Hashimoto nyaéta salah saurang pulitikus Jepang nu jadi Perdana Mentri Jepang ka-82 jeung 83 ti 11 Januari 1996 nepi ka 30 Juli 1998. Anjeunna salah saurang pamingpin LDP salila taun 1990-an tur nyesakeun kakuatan dina panggung politik Je ...

                                               

Junichiro Koizumi

Junichiro Koizumi Perdana Mentri Jepang manten. Sanggeus jadi pingpinan Partéy Démokratik Liberal PDL taun 2001, Koizumi kawentar salaku ahli hukum réformasi, museurkeun kana hutang pamaréntah Jepang tur ngaswastakeun parusahaan pos. Taun 2005, K ...

                                               

Fumimaro Konoe

Dina Ngaran Jepang, ngaran kulawarga nyaeta Konoe. Prince Fumimaro Konoe nyaéta salah saurang pulitikus Jepang tur Perdana Mentri Jepang ka-34, ka-38 jeung ka-39.

                                               

Saitō Makoto

Dina Ngaran Jepang, ngaran kulawarga nyaeta Saitō. Viscount Saitō Makoto nyaéta saurang laksamana di Angkatan Laut Jepang, Governor-General of Korea ti 1919 dugi ka 1927 tur Perdana Mentri Jepang ka-30 ti 26 Méi 1932 nepi ka 8 Juli 1934.

                                               

Kijūrō Shidehara

Dina Ngaran Jepang, ngaran kulawarga nyaeta Shidehara. Baron Kijūrō Shidehara nyaéta salah saurang diplomat Jepang nu kasohor saméméh Perang Dunya II tur Perdana Mentri Jepang ka-44 ti 9 Oktober 1945 dugi ka 22 Méi 1946.

                                               

Kantarō Suzuki

Dina Ngaran Jepang, ngaran kulawarga nyaeta Suzuki. Baron Kantarō Suzuki nyaéta saurang laksamana Angkatan Laut Kakaisaran Jepang tur Perdana Mentri Jepang ka-42 ti 7 April 1945 dugi ka 17 Agustus 1945. Suzuki nyaéta nu nyoarakeun narimana Jepang ...

                                               

Mitsumasa Yonai

Dina Ngaran Jepang, ngaran kulawarga nyaeta Yonai. Mitsumasa Yonai nyaéta salah saurang laksamana di Angkatan Laut Jepang, jeung pulitikus. Jadi Perdana Mentri Jepang ka-37 ti 16 Januari 1940 dugi ka 22 Juli 1940.

                                               

Perdana Mentri Malaysia

Perdana Mentri Malaysia mangrupikeun kapala pamaréntah Malaysia. Perdana Menteri dipilih ku Yang di-Pertuan Agong, Raja Malaysia, ti antara anggota parlemén anu nampi dukungan mayoritas ti parlemén. Biasana pamimpin parpol anu paling kuat di parl ...

                                               

Hidayat Nur Wahid

Dr. Haji Muhammad Hidayat Nur Wahid, M.A. nyaéta Pupuhu MPR RI dina périodeu 2004-2009 sarta Présiden Partai Keadilan Sejahtera ti 21 Mei 2000 nepi ka 11 Oktober 2004. Hidayat nyaéta saurang pamingpin anu basajan di tengah limpahan fasilitas nu w ...

                                               

Lord Minto

Gilbert Elliot-murray-kynynmound, 1st éarl of Minto atawa Lord Minto nyaéta saurang politikus sarta diplomat Inggris. Manéhna kungsi nyekel kalungguhan minangka Gubernur-jenderal India ti taun1806 - 1813. Dina taun1811 manéhna ogé sakeudeung kung ...

                                               

Runtuyan Kaisar Jepang

Di handap ieu runtuyan Kaisar-kaisar Jepang. Tanggal keur 28 kaisar mimiti jeung hususna 16 mimiti, nyaéta dumasar kana sistim Kalénder Jepang.

                                               

Hindia-Walanda

Hindia-Walanda nyaéta hiji wilayah jajahan Walanda nu diakui ku hukum de jure jeung sacara kanyataanna de facto. Pamingpin nagara Hindia-Walanda nyaéta Ratu/Raja Walanda, nu pancen gawena dicekel sapinuhna ku saurang Gubernur-Jendral. Wates Hindi ...

                                               

Amérika Sarikat

Amérika Sarikat, mangrupa nagara di Amérika Kalér. Minangka républik federal, AS wawatesan jeung Kanada tur Méksiko, sarta manjang ti Samudra Atlantik nepi ka Samudrra Pasifik. Ibukotana nyaéta Washington, D.C.

                                               

Myanmar

Myanmar, resmina Uni Myanmar, nyaéta nagara panggedéna sacara géografis di daratan Asia Tenggara. Burma meunang kamerdikaan ti United Kingdom tanggal 4 Januari 1948, minangka Uni Burma.” Burma jadi ”Socialist Republic of the Union of Burma” tangg ...

                                               

Saint Kitts jeung Névis

Féderasi Saint Kitts jeung Névis, ogé kawanoh salaku Féderasi Saint Christopher jeung Névis, nyaéta hiji nagara féderal di Hindia Kulon. Nagara ieu mangrupa nagara daulat nu pangleutikna aréana jeung pangsaeutikna populasina di Amérika. Ibu kotan ...

                                               

Uni Malaya

Uni Malaya nyaéta féderasi nagara-nagara Malaya jeung Straits Settlements teu kaasup Singapura. Féderasi ieu mangrupa panerus Malaya Britania jeung boga tujuan ngahijikeun Samenanjung Malaya dina hiji pamaréntahan pikeun ngagampangkeun administrasi.

                                               

Prasasti dina Arca Cikapundung

Prasasti dina Arca Cikapundung nyaéta salah sahiji prasasti titinggal Karajaan Sunda. Prasasti ieu katimu di wewengkon pakebonan kina Cikapundung – Ujungberung taun 1884.

                                               

Prasasti Telaga Batu

Prasasti Telaga Batu kapanggih di daerah Sabokingking, Kel. 3 Ilir, Kec. Ilir Timur II, Kota Palembang, Sumatra Selatan, di taun 1950-an. Prasasti ieu kiwari disimpen di muséum Nasional kalawan No. D.155. Di wewengkon prasasti éta di taun-taun sa ...

                                               

Perang Dunya II

Perang Dunya II, atanapi Perang Dunya Kadua nyaéta konflik militér sadunya nu lumangsung dina 1 Séptémber 1939 nepi ka 2 Séptémber 1945 nu mimilukeun loba nagara di dunya, kaasup kakiatan-kakiatan gedé anu kabagi kana dua aliansi militér nu lalaw ...

                                               

Patempuran Stalingrad

Patempuran Stalingrad, nu lumangsung dina 23 Agustus 1942 nepi ka 2 Pébruari 1943, mangrupa patempuran antara Jérman jeung sakutuna ngalawan Uni Soviét, marebutkeun kota Stalingrad, dina Perang Dunya II. Patempuran ieu dianggap salaku titik balik ...

                                               

Sultan Maulana Muhammad

Maulana Muhammad, Sultan 1585-1590 M nyaéta pangawasa ka-3 kasultanan Banten, ngaganti bapana, Sultan Maulana Yusuf. Anjeunna diangkat jadi sultan dina waktu umur 9 taun. Para Kadi masrahkeun hak kawalonna ka Mangkubumi. Sabada Maulana Yusuf maot ...

                                               

Céuta

Pikeun kagunaan séjén tina Céuta, tempo Céuta disambiguasi. Céuta nyaéta hiji kota otonom Spanyol jeung hiji éksklave nu aya di basisir kalér Afrika Kalér dilingkung ku Maroko jeung Laut Tengah, kapisah ti samenanjung Iberia ku Selat Gibraltar. C ...

                                               

Chittagong

Chittagong nyaéta palabuan laut utama sarta kota panggedéna kadua di Bangladés. Aya di gigireun Walungan Karnaphuli, Chittagong miboga jumlah pangeusi langkung ti 5 juta jiwa.

                                               

Azték

Aztéc nyaéta hiji kahirupan buhun dina mangsa Mesoamerica nu mekarkeun di puseur Mexico ti taun 1300 nepi ka 1521 kalénder christian. Masarakat Aztéc diwangun ti sagala rupa suku anu nyicingan wewengkon puseur Mexico, hususna tina bangsa-bangsa n ...

                                               

Cilé

Cilé, resmina Républik Cilé, nyaéta hiji nagara di Amérika Kidul nu nempatan widang basisir nu panjang jeung heureut nu dicepit ku pagunungan Andes jeung Samudra Pasifik. Pacific ngawates sakabéh wates béh kulon, Peru di béh kaler, Bolivia di wet ...

                                               

Méksiko

Nagara Méksiko Ngahiji, atawa basajanna mah Méksiko, nyaeeta hiji nagara nu perenahna di Amérika Kalér, wawatesan di béh kaler jeung Amérika Sarikat; di kidul jeung kulon jeung Samudra Pasifik Kalér; di wetan kidul jeung Guatemala, Belize, sarta ...

                                               

Pilipina

Pilipina, ngaran resmina Républik Pilipina, nyaéta hiji nagara kapuloan nu perenahna di Asia Tenggara, ibu kotana Manila. Kapuloan Pilipina ngawengku 7.107 pulo-pulo di Samudra Pasifik béh kulon. Pilipina mangrupa nagara pangpadetna ka-12 sadunya ...

                                               

Sair

Sair téh nyaéta ngaran salah sahiji wanda puisi tradisional, asal tina sastra Arab. Dina sapadana matok diwangun ku opat-opat padalisan, unggal padalisan angger jumlah engangna, murwakantina laraswekas. Bédana jeung sisindiran, dina sa’ir mah euw ...

                                               

Wawangsalan

Wawangsalan téh nyaéta sisindiran anu diwangun ku sindir jeung eusi. Dina sindir diwangun deui ku cangkang jeung wangsal. Anu dijieun wangsalna téh tara ditétélakeun, tapi kudu ditéangan tina bagian eusi. Wangsal téh sok murwakanti jeung salah sa ...

                                               

Paparikan

Paparikan téh nyaéta wangun sisindiran. Kecap paparikan asalna tina kecap ”parék” anu hartina ”deukeut”. Paparikan diwangun ku cangkang jeung eusi, anu padeukeut sorana, sarta murwakanti laraswekas dina unggal padalisanna. Ari jumlah padalisan di ...

                                               

Pupujian

Pupujian nyaéta puisi buhun anu eusina nyoko kana ajaran agama Islam. Pupujian asalna tina sair, nyaéta puisi anu asalna tina sastra Arab. Ku lantaran kitu, pupujian mah wangunna euweuh bédana jeung sair, diwangun ku opat padalisan dina sapadana, ...

                                               

Lutung Kasarung

Lutung Kasarung nyaéta carita pantun Sunda nu dianggap paling kramat tur pangkawentar boh di Tatar Sunda boh di Indonésia. Ku kramatanana, loba juru pantun anu teu wasa midangkeun ieu lalakon. Lutung Kasarung dianggap lalakon pantun buhun ku saba ...

                                               

Pantun Baduy

Pantun baduy téh nyaéta wanda mantun ti wewengkon Baduy, atawa carita pantun anu asalna atawa sumberna di daérah Baduy Kanékés, Rawayan. Gelarna ieu sesebutan utamana sabada J.J. Meijer 1981 midangkeun tulisanana ngeunaan sawatara lalakon pantun ...

                                               

Anting Perak

Anting Perak téh buku antologi nu ngamuat carita pondok ti sawatara pangarang, boh pangarang Sunda, boh pangarang deungeun anu karyana geus ditarjamahkeun kana basa Sunda.

                                               

Carita biasa

Ieu téh buku kumpulan carita pondok anu munggaran ti RAF, diterbitkeun ku Balai Pustaka di Jakarta dina taun 1959, kandelna 119 kaca. Ieu buku téh mangrupa buku kumpulan carita pondok anu kadua dina sastra Sunda sabada kumpulan carita pondok Dogd ...

                                               

Demi Pasukan (carpon)

Demi Pasukan nyaéta buku antologi nu ngamuat carita pondok ti sawatara pangarang, boh pangarang Sunda, boh pangarang deungeun anu karyana geus ditarjamahkeun kana basa Sunda. Kumpulan carita pondok nu aya dina ieu antologi mangrupa pilihan redaks ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →