ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 374



                                               

Kacang polong

Kacang polong atawa ércis nyaéta ngaran salah sahiji jenis kacang anu wangunna buleud siga leunca warnana hejo. Kacang polong ogé salah sahiji sumber protéin nabati anu populér. Saban 100 gram kacang polong beunang ngulub ngandung 8 gram protéin, ...

                                               

Kangkung

Kangkung, ogé dipikawanoh minangka Ipomoea reptans Poir1. mangrupa tutuwuhan anu kaasup sayur-sayuran sarta dipelak dijadikeun kadaharan. Kangkung réa dijual di pasar-pasar. Kangkung loba tumuwuh di wewengkon Asia sarta mangrupa tutuwuhan anu bis ...

                                               

Kapri

Kapri nyaéta sayur nu asalna ti nagara barat. Kapri mimitina ti Asia Tengah jeung Éropa. Baheula sayuran ieu teu dipikawanoh di luar Éropa jeung Cina. Tapi kiwari geus sakuliah dunya ngadahar kapri. Sacara umum kapri nu dibudidayakeun kabagi jadi ...

                                               

Katuk

Katuk téh tutuwuhan perdu, daunna bisa disayur, tumuwuh di dataran nu péndék sarta di pagunungan, jangkungna ngahontal 2–3 m, tumuwuh lempeng ka luhur régang dipinuhan daun anu tumuwuh selang-seling dina watangna. Katuk nyaéta salah sahiji, sayur ...

                                               

Kucay

Kucay ; bawang kucay nyaéta salah sahiji tutuwuhan nu aya dina kulawarga bawang-bawangan. Kucay mangrupa tutuwuhan hérba nu ngarumpun nu panjang daunna bisa nepi ka 20–40 cm. Wangun bawang tina kucai teu pati jelas, teu kawas bawang beureum atawa ...

                                               

Leunca

Leunca ngaran hiji spésiés dina genus Solanum, pituin Eurasia nu disebarkeun ka Amérika jeung Australasia, tumuwuh liar, jangkungna 30–120 cm, daunna rérégéan, panjangna 4-7.5 cm. Buahna buleud sababaraha dina sagagang, kelirna héjo nepi ka hideu ...

                                               

Lobak

Lobak nyaéta ngaran tutuwuhan beubeutian siga wortel ngan warnana bodas, jangkungna kurang leuwih saméter, watangna beyé, warnana bodas sepa. Daunna nunggal, lonjong, sisina rérégéan, warnana héjo jeung buluan. Kembangna wangun turuy di tungtung ...

                                               

Oyong

Oyong atawa émés Luffa acutangula basa Indonésia: gambas nyaéta sayuran buah nu deukeut jeung bonténg, samangka sarta mélon kaasup famili Cucurbitaceae. Buah oyong wangunna siga buah bestru belustru nu sok dipaké seratna minangka tapas pikeun ngu ...

                                               

Paria

Paria Momordica charantia, suku waluh-waluhan atawa Cucurbitaceae nyaéta sarupaning pepelakan nu ngarambat kalayan buahna anu panjang rérégéan sarta seukeut tungtungna. Buahna anu rasana pait ilahar dikokolakeun minangka sayur atawa baso tahu.

                                               

Peundeuy

Peundeuy Parkia timoriana nyaeta hiji spesies tangkal kembangan ti kulawarga legume. Sebutan lianna petai hutan di Kalimantan, kedawung di Jawa, alai di Sumatra, petai kerayong jeung batai hutan di Malaysia, jeung kupang atawa amarang di Pilipina ...

                                               

Peuteuy

Peuteuy, mangrupa tutuwuhan ti kulawarga peuteuy-peuteuyan, sub kulkawarga peuteuy-peuteuyan. Tutuwuhan ieu sumebar lega di Indonésia bagian kulon. Sikina, anu disebut "peuteuy" ogé, didahar sabot masih ngora, boh atah boh dikulub. Tangkal peuteu ...

                                               

Salada

Salada Lactuca sativa nyaéta salah sahiji tutuwuhan tina kulawarga Asteraceae. Tutuwuhan ieu biasa dipelak di daérah tiis atawa tropis. Salada miboga daun nu héjo seger, ngan aya ogé nu warna beureum. Sisi daunna rérégéan atawa ngolombang. daunna ...

                                               

Saladah cai

Saladah cai nyaéta tutuwuhan cai anu asalna tina kulawarga Brassicaceae. Saladah cai gancang ngarekahan, hirup disisi cai utamana cai anu palid tur hérang. Saladah cai dimangpaatkeun pikeun lalab jeung bahan sayuran. Ieu tutuwuhan lain pituin ti ...

                                               

Tangkil

Tangkil atawa dina basa Indonésia disebut melinjo nyaéta hiji spésiés tatangkalan nu sikian nu terbuka nu wujudna tangkal sarta asalna ti Asia tropis jeung Pasifik Kulon. Tangkil dipikawanoh ogé kalawan ngaran belinjo, mlinjo, atawa bago. Tangkil ...

                                               

Tomat

Tomat nyaéta salah sahiji jinis sayuran anu watang jeung daunna buluan lemes. Ilaharna tomat téh buleud, warnana héjo, lamun asak warnana beureum, aya anu sikian aya anu henteu. Biasana dipaké pikeun nyayur atawa didahar langsung ilaharna buah. T ...

                                               

Turi

Citakan:Kegunaanlain Turi Sesbania grandiflora nyaéta tangkal leutik nu asalna tina kulawarga Fabaceae. Ieu tangkal ditaksir mimitina ti Asia Kidul jeung Asia Tenggara, sanajan kiwari mah geus sumebar ka saban daérah utamana nu mibanda iklim trop ...

                                               

Térong

Térong nyaéta tuwuhan anu kagolongkeun kana kulawarga Solanaceae sarta genus Solanum. Ieu tuwuhan mangrupa tuwuhan asli India jeung Srilangka, sarta sadulur jeung tomat sarta kentang. Buahna ilahar dipaké sayur pikeun asakan. Ngaran botanina Sola ...

                                               

Waluh

Waluh nyaéta salahsahiji tutuwuhan ngareuy anu kaasup anggota Cucurbitaceae nu ngahasilkeun buah nu ukurana gedé. Ieu tangkal asalna ti buana Amérika, ayeuna mah nyebar di sawatara tempat nu miboga iklim haneut. Waluh kaasup sababaraha spesies an ...

                                               

Écéng

Écéng, Monochoria vaginalis nyaéta tangkal herba anu hirupna di cai mangrupa hama/gulma pikeun paré di pasawahan. Écéng mibanda ngaran béda di unggal wewengkon, Urang Batak nyebut kana tangkal écéng Ikau lada atawa si korpuk ; urang Betawi menyeb ...

                                               

Balon

Balon nyaéta salah sahiji barang anu dipaké pikeun kaulinan barudak, anu bisa dieusian ku hawa. Salian ti kaulinan barudak, balon ogé kalobaanna mah sok dipaké keur ngahias rohangan di nu keur kariaan, kayanning anu keur tepang taun jeung anu keu ...

                                               

Galah Bandung

Galah bandung nyaéta salah sahiji kaulinan barudak nu asalna ti Bandung. Ieu kaulinan barudak teu jauh béda jeung galah palang atawa galah jidar. Nu ngabédakeunna mah palang atawa jidar téh diganti ku suku pamaén ti tim lawan.

                                               

Halma

Halma nyaéta kaulinan papan anu ditimukeun taun 1883 atawa 1884 ku George Howard Monks, ahli opérasi pelastik Amérika di Harvard Medical School. Kaulinan ieu nyokot inspirasi tina kaulinan Inggris nu disebut Hoppity. Halma mangrupa bagian tina al ...

                                               

Cities XL 2011

Cities XL 2011 nyaéta hiji simulator kota nu dimekarkeun ku Focus Home Interactive. Kaulinan ieu museur kana mode pamaén tunggal. Cities XL 2011 dirilis dina 14 Oktober 2010. Fitur-fitur anyar kaasup wangunan jeung peta, paningkatan transportasi ...

                                               

Curug Luhur

Curug luhur nyaéta mangrupakeun salah sahiji tempat wisata nu aya di Kabupatén Pangandaran, Propinsi Jawa Kulon, pernahna aya Dusun Cimanggu, Désa Cimanggu, Kecamatan Langkaplancar, tempat ieu miboga pamandangan nu kacida éndahna.

                                               

Jangari

Jangari nyaéta sesebutan pikeun situ di wewengkon Bobojong Kacamatan Mande, kabupatén Cianjur.Situ Jangari bisa kahontal ti Jakarta ngaliwatan jalan tol Jagorawi. Sabada gerbang tol Ciawi tuluy ka arah Puncak diteruskeun ka kota Cianjur, jarakna ...

                                               

Situ Gedé

Situ Gedé nyaéta tempat pelesir nu aya di Kecamatan Mangkubumi, Kota Tasikmalaya, Jawa Barat. Ieu obyék wisata téh mangrupa situ jeung nusa anu pinuh ku liuhna tatangkalan. Lian ti éta, dina nusa téh aya Makam Eyang Prabu Adilaya salasahiji raja ...

                                               

Taman Bégonia

Taman Bégonia nyaéta taman kembang nu aya di Lembang, Bandung Barat. Diajegkeunna tamann ieu miboga tujuan pikeun makaya khasanah Florikultural di Indonesia. Ditaman ieu loba rupa-rupa kembang, nu di antarana kembang Celosia, Melampodium, kembang ...

                                               

Asam lemak

Dina kimia, utamana biokimia, asam lemak nyaéta asam karboksilat anu ilaharna diwangun ku buntut/ranté alifatik, boh nu jenuh atawa henteu. Asam lemak dijieun tina hidrolisis beungkeut éster dina lemak atawa minyak biologis, ku cara ngaleupaskeun ...

                                               

Diabétes mélitus

Diabétes mélitus, atawa nénéhna diabétes, diabét, DM, atawa ceuk urang mah kencing manis atawa kasakit gula, hartina sindrom anu cirina mangrupa gangguan métabolismeu jeung luhurna kadar gula getih alatan kurangna hormon insulin atawa résistansi ...

                                               

Gizi

Gizi nya éta asal kecap tina basa Arab" Al Gizzai” anu hartina kadaharan jeung mangpaatna pikeun kaséhatan. Al Gizzai ogé bisa dihartikeun salaku saripati kadaharan anu loba mangpaatna pikeun kaséhatan. Di Indonésia istilah" gizi” atawa" élmu giz ...

                                               

Glukosa

Glukosa, salah sahiji gula monosakarida, nyaéta salah sahiji karbohidrat pangpentingna nu dipaké salaku sumber tanaga pikeun sato jeung tutuwuhan. Glukosa mangrupa salah sahiji hasil utama fotosintésis jeung modal pikeun réspirasi sélular. Bentuk ...

                                               

Biotin

Biotin, ogé katelah vitamin H atawa B 7 jeung C 10 H 16 N 2 O 3 S, mangrupa vitamin B-kompléks leyur-cai nu diwangun ku hiji cingcin uréido nu ngahiji jeung cingcin tétrahidrotiopén.

                                               

Vitamin D

Vitamin D nyaéta sagorombol prohormon nu leyur-lemak, dua di antarana anu utama nyaéta vitamin D 2 jeung vitamin D 3. Istilah vitamin D ogé nujul ka sakur métabolit jeung analog ieu zat. Vitamin D 3 dihasilkeun dina kulit nu kasorot panonpoé, hus ...

                                               

Vitamin K

Vitamin K nujul ka sakumpulan vitamin lipofilik, hidrofobik nu dipikabutuh pikeun modifikasi posttranslasi sababaraha jenis protéin, utamana anu dipaké dina koagulasi getih. Sacara kimiawi mah nyaéta turunan 2-métil-1.4-naftokuinon. Vitamin K 1 o ...

                                               

Riboflavin

Riboflavin atawa vitamin B 2 mangrupa vitamin B-kompléks nu leyur-cai. Dina jero awak, riboflavin utamana aya salaku bagian integral koénzim, flavin adénin dinukléotida jeung flavin mononukléotida. Koénzim nu diturunkeun ti riboflavin biasa diseb ...

                                               

Gangas

Gangas, minangka istilah Sunda pikeun malignant, nyaéta istilah médis nu dipaké pikeun ngagambarkeun kasakit anu parna. Ieu istilah utamana dalit jeung kangker. Tumor gangas bisa ngarumpak wates kamekaranana, ngaranjah jaringan sabudeureunana, sa ...

                                               

Apicomplexa

Apicomplexa atawa sakapeung sok disebut Sporozoa nyaéta kelompok protista unisélulér nu siklus hirupna miboga wangun siga spora. Apicomplexa teu mibanda alat gerak. Sakabéh apicomplexa hirup minangka parasit dina awak sato jeung manusa.

                                               

Asma

Asma atawa bengék mangrupa panyakit sistim pernapasan manusa alatan heureutna saluran pernapasan, nu biasana mah balukar ayana alergén, hawa tiis, olahraga, atawa tekenan émosional. Ngaheureutanana saluran napas ngabalukarkeun gejala kayaning nap ...

                                               

Barusuh

Sariawan atawa dipikawanoh minangka stomatitis nyaéta bareuhna atawa ngaradangna lapisan mukosa dina baham. Sariawan téh mangrupa kasakit nu ngalantarankeun barusuh atawa kaluar getih tina irung atawa gugusi. Hal ieu bisa disababkeun ku sawatara ...

                                               

Bulimia nervosa

Bulimia nervosa atawa bulimia nyaéta salah sahiji jenis gangguan pola dahar anu serius jeung bisa ngancam jiwa. Bulimia mangrupa basa Latin tina hiji kecap Yunani boulimia, anu hartina" extreme hunger ” atawa lapar anu kacida pisan. Nu boga ieu p ...

                                               

COVID-19

Panyakit koronavirus 2019 nyaéta salah sahiji panyakit népa alatan inpéksi virus SARS-CoV-2. Panyakit ieu munggaran dipanggihan di taun 2019 di Wuhan, China. Virus ieu nyababkeun pandemi koronavirus 2019-2020 di sakuliah dunya. Jalma anu kaserang ...

                                               

Gondok

Gondok nyaéta ngaran kasakit dina beuheung siga bareuh nepi ka ngagondoy atawa melendung, tumerapna sok nahun. Aya rupa-rupa hal anu ngalantarankeun panyakit gondok, tapi lolobana mah lantaran kurangna asupan yodium dina kadaharan. Cara nyingkaha ...

                                               

Insomnia

Insomnia nyaéta gangguan anu bisa nyieun hésé pikeun sare, hésé pikeun tetep saré, atawa duanana. Kalayan insomnia, manusa biasana dina hudang ngarasa teu seger, anu nyokot kabéh dina pangabisa manusa pikeun boga fungsi di aktu beurang. Insomnia ...

                                               

Kanker

Kanker nyaéta numuwuhna sel nu terus tumbuh di jero awak anu henteu nuturkeun pola pertumbuhan anu normal. Sél-sél nu nyieun kanker téh nyebar ka sakumna awak ka bagian-bagian anu meureun jauh ti tempat di mana kanker aya. Kajaba lamun kanker éta ...

                                               

Kolesterol

Kolesterol nyaéta bahan anu ngandung lemak mangrupa bagian tina membran luar sél dina jero awak sato. Kolesterol ogé bisa kapanggih dina distribusi getih manusa. Dua sumber utama kolesterol dina getih asalna tina dahareun jeung produksi di jero a ...

                                               

Koronavirus

Coronavirus nyaéta golongan virus anu nyababkeun sasalad ka mamalia jeung manuk. Di manusa, ieu virus ngabalukarkeun inféksi engapan, kaasup salésma anu biasana énténg, nepi ka wangun anu jarang kayaning SARS, MERS, jeung COVID-19 anu bisa matak ...

                                               

Liver

Liver panyakit hate atawa panyakit liver nyaéta panyakit anu disebabkeun ku sababaraha faktor, saperti virus jeung pamakéan alkohol nu katutuluyan. Obesitas ogé bisa pakait jeung karusakan organ ati. Ati nyaéta organ anu paling loba gawena nu aya ...

                                               

Lolong

Lolong nyaéta teu nénjo sama sakali ku lantaran dua matana peureum. Lolong bisa dirandapan ti mimiti gumelar atawa ti kudrat teu nempo, bisa ogé ku alatan indra panempo atawa mata ngarandapan karuksakan alatan hiji panyakit, anu ngabalukarkeun ma ...

                                               

Muriang

Muriang mangrupa salah sahiji panyakit anu kaasup kana golongan panyakit hampang anu sering nyerang jalmi tanpa ningali waktu, tempat, jeung umur. Muriang ieu ogé mangrupa salah sahiji panyakit umum anu aya di kalangan masyarakat Indonesia. Muria ...

                                               

Narkolépsi

Narkolépsi mangrupa gangguan saré kronis nu dicirian ku rasa tunduh dina waktu beurang anu banget jeung panarajang saré anu jadi ujug-ujug. Nu katarajang narkolépsi bakal ngarasa tunduh sapanjang poé, jeung dina kasus narkolépsi nu beurat, manéhn ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →