ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 366



                                               

Kazakstan

Kazakhstan, resmina dikenal Républik Kazakhstan, nyaéta hiji nagara Antarbuana nu sabagian loba daérahna kaasup wewengkon Asia Tengah jeung sabagian alit lianna kaasup wewengkon Éropa Wétan. Daérahna ngampar ti barisan Pagunungan Altai di wétan, ...

                                               

Kirgistan

Kyrgyzstan nu baheula, saméméh misah ti Uni Soviét dikenal salaku Kirgisia mangrupa hiji nagara nu aya di Asia Tengah. Tepung wates jeung Républik Rahayat Cina, Kazakhstan, Tajikistan, jeung Uzbékistan. Ibu kotana aya di Bishkék.

                                               

Latvia

Républik Latvia mangrupa hiji nagara di Éropa Kalér nu ibu kotana Riga. Latvia miboga wates darat kalawan dua nagara Baltik, Éstonia di kalér jeung Lituania di kidul, sarta kalawan Rusia jeung Belarus di wétan.

                                               

Laut Kaspia

Laut Kaspia nyaéta wewengkon cai katutup nu panggedéna di Marcapada dumasar legana. Laut ieu miboga aréa permukaan 371.000 km 2 sarta volume 78.200 km 3. laut ieu wawatesan jeung Rusia, Azerbaijan, Iran, Turkménistan, sarta Kazakhstan. Masarakat ...

                                               

Luksemburg

Luksemburg, atawa resmina Kadipatén Ageung Luksemburg mangrupa hiji nagara nu teu boga wates laut nu aya di Éropa bagian kulon-kalér, tepung wates jeung Perancis, Jérman, jeung Bélgia.

                                               

Otoritas Nasional Paléstina

Paléstina ngalih ka dieu, pikeun guna lian ti Paléstina, tempo Paléstina disambiguasi Otoritas Nasional Paléstina nyaéta hiji organisasi pamaréntahan samentara nu maréntah sabagian ti Sisi Kulon jeung sakabéh Jalur Gaza. Organisasi ieu diwangun d ...

                                               

Paléstina (wewengkon)

Pikeun guna lian ti Paléstina, tempo Paléstina disambiguasi Paléstina دولة فلسطين basa Arab, Palestina basa Suryani mangrupa hiji wewengkon di Wétan Tengah antara Laut Tengah jeung Walungan Yordan. Status politikna masih dina paséa. Kalobaannana ...

                                               

Point Reyes

Point Reyes nyaéta tanjung nu katelah di basisir Samudra Pasifik di Kalifornia kulon, Amérika Sarikat. Aya di Marin County kira-kira 30 mil 48 km kulon-kulon-kalér San Francisco. Istilah ieu sering ditujukeun ka Samenanjung Point Reyes, tanjung n ...

                                               

Pulo Clipperton

Pulo Clipperton mangrupa hiji atol karang nu teu didumukan di Samudra Pasifik wétan, kidul-kuloneun Méksiko jeung kuloneun Amérika Tengah, dina 10°18′N 109°13′W. Daérah ieu piboga Prancis dina otoritas langsung ti Mentri Peuntas Laut Perancis.

                                               

Pulo Jarvis

Pikeun samenanjung di Yarmouth, Nova Scotia, tempo Pulo Bunker, Nova Scotia. Pulo Jarvis mangrupa hiji pulo karang 4.5 kilométer pasagi nu teu didumukan, aya di Samudra Pasifik Kidul dina 0°22′S 160°01′W, kira-kira saparo jalan antara Hawaii jeun ...

                                               

Pulo Navassa

Pulo Navassa nyaéta hiji pulo leutik nu teu didumukan di Laut Karibia, diklaim salaku hiji téritori Amérika Sarikat nu kagabung jeung teu kaorganisasi, diurus liwat Dinas Lauk jeung Margasatwa Amérika Sarikat. Haiti, nu ngaklaim kadaulatanna kana ...

                                               

Rakata

Rakata atawa Krakatau nyaéta ngaran gunung nu perenahna aya di selat Sunda. Ieu gunung téh kawentar ka sakuliah dunya alatan sajarah bituna anu kaasup bencana anu kacida rohakana. Ieu gunung bitu dina poé Senén, 27 Agustus 1883. Bituna kalintang ...

                                               

Samudera Hindia

Citakan:Lima Samudra Hindia, Samudra Indonésia atawa Samudra India nyaéta kumpulan cai panggedéna ketilu di dunya, nyaéta 20% permukaan air Bumi. Di Kalér dibatas ku Asia Kidul; di kulon oleh Jazirah Arabia jeung Afrika; di Wetan ku Semenanjung M ...

                                               

Sela Siliguri

Sela Siliguri atanapi Beuheung Hayam nyaéta hiji wewengkon hereut nu nyambungkeun nagara-nagara bagian India beulah kalér-wétan ka bagian India lianna, kalawan nagara Nepal jeung Bangladés aya di deukeutna wewengkon sela ieu. Karajaan Bhutan aya ...

                                               

Selat Sunda

Selat Sunda nyaéta selat antara pulo Jawa jeung Sumatra di Indonésia. Selat ieu ngahubungkeun Laut Jawa jeung Samudra Indonésia Lébar dina titik nu pangheureutna - nu aya lebah tungtung kalér sapanjang kira 30 km - kurang-leuwih 30 km. Sedengkeun ...

                                               

Teluk Benggala

Teluk Benggala, teluk panggedéna sadunya, aya di beulah kalér-wétan Samudra Hindia. Teluk Benggala wawatesan jeung India sareng Sri Lanka di kulon, Bangladés di kalér, sarta Myanmar sareng Kapuloan Andaman jeung Nikobar di wétan. Teluk Benggala n ...

                                               

Teluk Palabuhanratu

Teluk Palabuhanratu nyaéta mangrupakan teluk panggedéna di pasisir Samudra Hindia di kidul Jawa Kulon. Sacara Géografis, Teluk Palabuhanratu letakna dina posisi 6° 57’ dugi 7° 07’ LS sareung 106° 22’ dugi 106° 33’ BT sareung panjang garis basisir ...

                                               

Teluk Pérsia

Teluk Pérsia hiji teluk nu aya di Asia Kulon antara Iran jeung Semenanjung Arab. Teluk ieu mangrupa lanjutan ti Samudra Hindia. Teluk Pérsia mangrupa titik fokus dina Perang Iran-Irak 1980–1988, di mana pihak-pihakna silih narajang kapal tanker m ...

                                               

Turkménistan

Républik Turkménistan, diwanoh ogé sabagé Turkménia nyaéta hiji nagara anu aya di wewengkon Asia Tengah, Asia. Nepi ka taun 1990, Turkménistan tetep kagabung dina konstitusi Uni Soviét, nu namina Républik Sosialis Soviét Turkménistan. Turkménista ...

                                               

Uzbékistan

Républik Uzbékistan, nami resmina Républik Uzbékistan, nyaéta hiji nagara di Asia Tengah, nu saencanna téh wewengkon ti Uni Soviét. Nagara anu daérahna kakurung daratan ieu tepung wates jeung Kazakhstan di kulon jeung kalér; Kyrgyzstan jeung Taji ...

                                               

Walungan Réprua

Walungan Réprua nyaéta hiji walungan di Distrik Gagra, Abkhazia, républik séparatis di Géorgia. Panjangna ngan 18 m 59 ft. Walungan ieu meureun mangrupa walungan pangpondokna di dunya nu boga ngaran. Walungan ieu asalna téh nyaéta cinyusu di kars ...

                                               

Érasia

Tempo ogé Pelat Eurasia, Asia, Afrika-Eurasia, Eurasia 1984, jeung Australasia. Érasia atawa Eurasia mangrupa kumpulan lemah nu ngawengku Éropa jeung Asia. Lolobana di beulah wétan jeung beulah kalér, Eurasia bisa dianggap mangrupa superbuana, mi ...

                                               

Éropa Tengah

Éropa Tengah nyaéta nagara-nagara nu perenahna kawengku ku Éropa Wétan jeung Éropa Kulon. Negara-negara nu aya dina wewengkon Érop tengah: Austria Céko Jérman Polandia Slovénia Hungaria

                                               

Éropa Wétan

Éropa Wétan nyaéta bagian wétan ti Éropa. Hiji définisi nerangkeun Éropa Wétan salaku hiji éntitas budaya: wewengkon nu aya di Éropa kalawan ciri-ciri utami ngawengku Bizantium, Ortodoks, sarta pangaruh Ottoman nu leutik jeung kawatesan.

                                               

Éstonia

Républik Éstonia mangrupa hiji nagara di Éropa Tengah. Wates darat nagara ieu nyaéta wates 339 km jeung Latvia di kidul jeung 229 km kalawan Rusia di wétan. Di kalér aya Teluk Finlandia jeung di kulon aya Laut Baltik. Nagara ieu minangka anggota ...

                                               

Ancol

Ancol nyaéta tungtung daratan atawa jojontor anu nyolongodor ka laut, basa Inggris Cape, Basa Jakartana Tanjung. Antol bisa ogé nunjul kana sasak anu nyolongodor ti sisi walungan ka tengah pikeun nurun-unggahkeun panumpang, sabab kapal atawa para ...

                                               

Balong

Balong disebut ogé kulah nyaéta cai darat nu leuwih leutik dina ukuran ti batan situ. Balong lumangsung sacara alami atawa bisa jieunan manusa. Népikeun ka kiwari teu pati jéntré anu ngabédakeun situ jeung balong. Salian ti éta aya salah sahiji m ...

                                               

Buana

Buana atawa benua atawa banua nyaéta daratan lega nu teu pegat. Dunya ieu munggaran dibagi kana buana-buana ku ahli géografi jaman Hélénisme Iskandariyah. ngagunakeun Iskandariyah salaku méridian utama, aranjeunna ngabagi oikoumene atawa marcapad ...

                                               

Muara

Muara atawa muhara nyaéta hiji tempat patepungna cai walungan jeung cai laut, muara bisa mibanda harti ogé hiji tempat di mana ngocorna cai susukan paamprok reujeung susukan séjén anu leuwih gedé, bisa ogé amprok jeung balong atawa situ.

                                               

Situ

Situ atawa talaga téh nyaéta cai ngaplak di hiji tempat anu lega balukar tina leburna gletser atawa ceuyahna cinyusu. Lolobana situ di dunya téh eusina cai tawar jeung ngampar di beulahan bumi béh kalér dina latitude nu leuwih luhur. Dina ékologi ...

                                               

Daptar nagara kalawan pangakuan kawates

Daptar nagara kalawan pangakuan kawates méré hiji gambaran ngeunaan éntitas géopolitik ayeuna, nu hayang diakuan minangka nagara daulat dina hukum internasional tapi heunteu atawa tacan miboga pangakuan diplomatik dunya sacara pinuh. Éntitas kawa ...

                                               

Kosovo

Pikeun kagunaan lian, tempo Kosovo disambiguasi Kosovo mangrupa hiji nagara républik nu sacara de facto merdika, aya di beulah tenggara Éropa. Saméméhna, Kosovo mangrupa hiji propinsi di Sérbia dina administrasi PBB, tapi dina 17 Pébruari 2008 Ko ...

                                               

Sabah

Sabah nyaéta nagara bagian pangwetanna di Malaysia, salah sahiji tina dua nagara bagéan di Malaysia nu aya di pulo Kalimantan. Sabah ogé mangrupa salah sahiji anggota nu milu ngadegkeun federasi Malaysian babarengan jeung Sarawak, Singapura katut ...

                                               

Transnistria

Pikeun wewengkon dina Perang Dunya II, tempo Kagubernuran Transnistria Transnistria, disebut ogé Transdniestria atawa Trans-Dniester, mangrupa hiji éntitas politik nu misah ti Moldova. Transnistria aya di antara Moldova jeung Ukraina di Éropa Wét ...

                                               

Xinjiang

Sinjiang atawa Sinjang, lengkepna Wewengkon Otonomi Uighur Sinjang, mangrupa hiji wewengkon otonomi di Républik Rahayat Cina. Sinjiang tepung wates jeung Wewengkon Otonomi Tibét di beulah wétan jeung Propinsi Qinghai sarta Gansu di tenggara. Wewe ...

                                               

Danie G. Krige

Danie G. Krige, nepi ka kiwari Profésor di Universitas Witwatersrand, Républik Afrika Kidul, salah saurang ahli géologi di Afrika Kidul nu ngawanohkeun géostatistik. Téhnik kriging dumasar kana ngaran manéhna. Pagawéan émpirisna keur ngévaluasi s ...

                                               

Mineral

Mineral hartina sanyawaan alami nu kabentuk tina prosés géologis. Istilah "mineral" teu ukur ngawengku komposisi kimia hiji bahan, tapi ogé struktur mineralna. Mineral bisa mangrupa unsur murni, uyah basajan, nepi ka silikat pajeulit/kompléks nu ...

                                               

Batuan beku

Batuan beku atawa batuan igneus nyaéta sabangsaning batuan nu kawangun tina magma nu niisan tur neuasan, kalayan atawa tanpa prosés kristalisasi, boh dina sahandapeun pabeungeutan minangka batuan intrusif atawa di saluhureun pabeungeutan minangka ...

                                               

Andésit

Andésit nyaéta salah sahiji wangun batuan beku kalayan komposisi antara jeung tekstur spesifik nu umumna kapanggih dina wewengkon subduksi téktonik di wewengkon wawates sagara saperti di basisir kulon Amérika Kidul. Ngaran ieu asalna tina ngaran ...

                                               

Basalt

Pikeun kota, tempo Basalt, Colorado jeung Basalt, Idaho. Basalt nyaéta batuan vulkanik nu warna ilaharna abu-abu nepi ka hideung. Basalat ilahar berbutir-halus lantaran niisna lava di luar sumberna téh gancang pisan. Basalt bisa ogé mangrupa porp ...

                                               

Cingcin Api Pasifik

Cingcin Api Pasifik nyaéta wewengkon anu mindeng ngalaman lini sarta gunung bitu anu ngalingkung cekungan Samudra Pasifik. Wewengkon ieu ngawangun bentuk nu kawas talapok kuda sarta ngawengku wewengkon sapanjang 40.000 km. Wewengkon ieu ogé minde ...

                                               

Kaldéra

Kaldéra nyaéta kawah vulkanik atawa kepundan gunung berapi anu kacida gedé jeung lega anu kawangun akibat runtuhna bagéan puncak gunung berapi sarta runtuhna babatuan panahan ka jero dapur magma. Sacara basa, kaldéra asalna tina basa Spanyol anu ...

                                               

Magma

Magma nyaéta babatuan cair nua aya dina jero kamar magma di sahandapeun pabeungeutan bumi. Magma di bumi mangupakeun leyuran silika nu hawana luhur tur kompleks sarta mangrupa asal tina sakabéh batuan beku. Magma aya dina tekenan anu luhur nu kad ...

                                               

Gelap

Gelap nyaéta sora kilat lantaran dina tapakna diadu hawa. Gelap bisa muncul lantaran ayana béda poténsial muatan antara méga jeung bumi, atawa méga jeung banda séjénna. Muatan nu aya dina éta awan téh bisa aya ku sabab awan tuluy obah kalawan ang ...

                                               

Hujan

Hujan nyaéta hiji bentuk présipitasi, kawas salju. Hujan lumangsung nalika cai ngareclak ragrag kana beungeut Bumi tina awan. Teu sadaya hujan nepi kana lemah, sawaréhna nguap nalika ragrag ngaliwatan hawa garing, hiji tipe présipitasi nu disebut ...

                                               

Méga

Méga atawa awan téh nyaéta kumpulan keclakan cai anu jadi kristal és turta ngambacang di wiati. Mun poéna keur hadé, awan anu ipis éndah pisan katingalina, tapi dina waktu nu lian bisa jadi totondén bakal aya hujan atawa guludug. Hawa salawasna n ...

                                               

Méga kumulonimbus

Méga kumolonimbus nyaéta méga anu kandel, jangkung pisan, padet, mirip gunung atawa munara, nu kawangun akibat ayana uap cai nu dibawa ku arus udara nu kacida kuatna ka luhur. Méga ieu ngahasilkeun guludug jeung cuaca goréng nu bahaya pisan saper ...

                                               

Usum

Usum téh salah sahiji babagian utama taun, biasana mah dumasar bentuk iklim nu lega. Ilaharna sataun kabagi jadi opat usum, nyaéta: usum semi, usum panas, usum gugur, jeung usum tiris. Ngan, di Indonésia mah lantaran nganjrek di daérah tropis, ma ...

                                               

Usum halodo

Usum Halodo nyaéta robahna iklim di Bumi tina usum hujan ka usum halodo, atawa ka hawa anu baseuh ka hawa anu garing. di Indonésia usum halodo biasana datang dina antara bulan April nepi ka Séptémber. Usum halodo ditandaan ku jumlah curah hujan a ...

                                               

Lombang samudra

Lombang samudra nyaéta déprési topografi gambira, nu kawilang heureut liangna, ngan jero pisan. Ieu fénoména oséanografi téh mangrupa bagian pangjerona ti gambira. Lombang samudra nyaéta ciri morfologi husus ti wates gelempengan konvergén, nu man ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →