ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 361



                                               

Béo

Béo ; mamiang; tiong emas nyaéta manuk anu asalna tina kulawarga sturnidae. Loba kapanggih hirup di nagara Sri Lanka, India, Himalaya, ka beulah wétan nepi ka Filipina, Jawa ogé Maluku. Béo kaasup manuk paling loba diingu, salah sahijina ku alata ...

                                               

Cendrawasih Beureum

Cendrawasih Beureum atawa dina ngaran ilmiahna Paradisaea rubra nyaéta sajenis manuk pengicau ukuranana sedeng, kalayan panjang kira-kira 33 cm, ti marga Paradisaéa. Éndemik Indonésia, Cendrawasih Beureum ngan kapanggih di leuweung dataran pendék ...

                                               

Cendrawasih Botak

Cendrawasih Botak atawa dina ngaran ilmiahna Cicinnurus respublica nyaéta sajenis manuk pengicau ukuranana leutik, panjangna kira-kira 21 cm, ti marga Cicinnurus. Manuk jalu dewasa mibanda bulu anu warnana beureum sarta hideung kalayan tengkuk bo ...

                                               

Cendrawasih Gagak

Cendrawasih Gagak, Lycocorax pyrrhopterus, nyaéta Cendarwasih anu rupana jiga manuk gagak ukuranana sedeng sarta miboga panjang kira-kira 34 cm. Cendrawasih gagak miboga nulu anu warna poék, tapi lembut kawas sutera. Pamatukna manuk Cendrawasih g ...

                                               

Cendrawasih Panji

Cendrawasih Panji ngaran ilmiahna Pteridophora alberti nyaéta sajenis manuk pangicau ukuranana leutik, miboga panjang kira-kira 22 cm, manuk ieu ti genus tunggal Pteridophora. Manuk Cendrawasih Panji jalu dewasamah miboga bulu anu warnana hideung ...

                                               

Cipeuw

Cipeuw téh hiji spésiés manuk bacéo leutik nu hirup di wewengkon Asia Kidul nepi ka wétan di Indonésia. Hirupna di leuweung atawa wewengkon nu loba tatangkalanana. Sakali anakan endogna dua nepi ka opat, dina sayang bentuk mangkok leutik nu diwan ...

                                               

Goléjra

Goléjra mangrupa manuk anggota kulawarga Passeridae nu sumebar di ampir sakuliah Éropa jeung Asia. Ieu manuk sumebar ka ampir sakuliah dunya nuturkeun sumebarna manusa: ka Amérika, Aprika sub-Sahara, jeung Australia. Di Amérika, ieu manuk dibawa ...

                                               

Heulang Jawa

Heulang Jawa, Spizaetus bartelsi téh heulang ukuran sedeng, panjangna kira 61 cm, bulu coklat kolot, manuk pamangsa anggota kulawarga Accipitridae. Ciri utama ieu heulang nyaéta kukuncung nu panjang dina huluna, bulu dina hulu jeung beuheungna go ...

                                               

Heulang Ruyuk

Heulang Ruyuk mangrupa manuk pamangsa, bangsa heulang anggota kulawarga Accipitridae. Heulang Ruyuk hirup di wewengkon Asia kidul, ti India jeung Sri Langka nepi ka Cina kidul, Asia tenggara, jeung Indonésia. Ieu heulang kaasup manuk leuweung nu ...

                                               

Jarapah

Jarapah nyaéta sato anggota Girraffidae anu disebut "si beuheung panjang" alatan beuheungna panjang. Jangkungna bisa ngahontal 5.5 m atawa leuwih. Sato ieu boga tonggong anu condong jeung buntut nu panjang. Awakna boga warna coklat rada konéng"ka ...

                                               

Jog-jog

Jog-jog ; basa Inggrisna Yellow-vented Bulbul nyaéta hiji manuk nu asalna tina kulawarga Pycnonotidae, urang Jawa nyebutna terucuk atawa cerocokan. Aya ogé nu nyebut kana ieu manuk téh braba, merbah, celucuk, cica. Pangawakanna leutik sapantar je ...

                                               

Julung-julung

Julung-julung dina bahasa sunda ngacu kana tilu jenis lauk ti tilu kulawarga nyaéta Belonidae, Hemiramphidae jeung Zenarchopteridae, nu mangrupakeun pengeusi ordo Beloniformes. Contona sakumaha dituliskeun dina buku" Ikan Air Tawar di Ekosistem B ...

                                               

Koréak

Koréak téh bueuk ti kulawarga Tytonidae. Koréak téh minangka bueuk spésiés Tytonidae anu paling lega ambahanana, sarta kaasup salah sahiji manuk sumebar ampir ka sakuliah dunya.

                                               

Kékés

Kékés nyaéta sajenis mamalia leutik nu kaasup kulawarga bajing. Ngaran ilmiahna mah Tupaia javanica, jeung ngaran dina basa Inggris mah Horsfields treeshrew.

                                               

Lamé

Lamé nyaéta tutuwuhan tropis asli anak buwana India jeung Asia Tenggara nu tangkalna jangkung. Di pulo Jawa, tangkal lamé hirup di leuweung jati, leuweung campur reujeung leuweung leutik nu aya dipadésan. Hirup kalawan subur di dataran landeuh ne ...

                                               

Merak Biru

Merak Biru atawa Merak India, anu dina ngaran ilmiahna Pavo cristatus nyaéta salah sahiji manuk ti tilu spésiés manuk merak. Merak Biru miboga bulu anu warna Biru gelap mengilap. Manuk jalu dewasa ukuranana badag, panjangna bisa ngahontal 230 cm, ...

                                               

Penyu

Penyu mangrupikeun kuya laut kapendak di sadayana lautan di dunya. Numutkeun data ti élmuwan, kuya laut parantos aya saprak tungtung jaman Jurassic atanapi umur anu sami sareng dinosaurus. Dina waktos éta Archelon, anu panjangna genep méter, sare ...

                                               

Piit

Piit baca: pi-it, Lonchura striata, téh manuk passerine leutik nu hirup di Asia kidul anu hawana tropis, Cina kidul, jeung Asia Tenggara. Awak piit panjangna kira 10–11 cm. Bulu dina beuheung jeung bagian luhur awakna kelir coklat kolot, sedengke ...

                                               

Siamang

Siamang ; hylobates syndactylus nyaéta kera hideung anu lengeunna panjang, sarta hirup dina tatangkalan. Ilaharna, siamang pohara gesit mangsa luluncatan di luhur tangkal, ku kituna euweuh prédator anu bisa néwak maranéhanana. Siamang mangrupa sp ...

                                               

Tangkal kalapa

Tangkal kalapa anu disebut ogé tangkal nyiur biasana tumuwuh dina wewengkon sisi basisir. Pohara loba mangpaat anu bisa urang menangkeun tina tangkal kalapa. Mimiti ti watang, daun sarta buahna, kabéh bisa dimangpaatkeun. Meureun alatan mangpaatn ...

                                               

Biofilm

Biofilm nyaéta wangunan komunitas-komunitas mikroorganismeu nu dibulen ku matriks polimér nu napel dina barang inert anu cicing atawa hirup. Biofilm mindeng dicirikeun ku napel dina hiji barang, wangunna hétérogén, biodiversitas, interaksi kumuni ...

                                               

Kloning

Kloning hartina prosés nyiptakeun salinan idéntik ti nu aslina. Klon dina jihat biologi, ngandung harti sél tunggal atawa organisme multisélulér nu sacara genetik idéntik jeung organisme hirup lianna. Ieu kadang nujul ka klon alami nu kaciptakeun ...

                                               

Métabolisme

Métabolisme, kecap basa Yunani pikeun "obah", atawa "ngaragragkeun"), hartina modifikasi biokimiawi sanyawa kimia na organisme jeung sél, ngawengku biosintésis molekul organik sarta ngarecahna. Métabolisme biasana mangrupa runtuyan hambalan énzim ...

                                               

Peroksisom

Peroksisom mangrupa organél sél eukariota nu pancénna pikeun méré sihan sél tina zat-zat racun; ku kituna ieu sél sumebar di salukiah jero sél. Mémbranna mangrupa hiji lapis ganda lipid nu misahkeun eusi beuteungna ti sitosol nu ngandung rupa-rup ...

                                               

Alkaloid

Alkaloid nyaéta sanyawa kimia alami nu ngandung atom nitrogén basa. Ieu ngaran dicokot tina kecap alkali nu nujul ka sakabéh basa anu ngandung nitrogén. Alkaloid dihasilkeun ku rupa-rupa organismeu, kaasup baktéri, fungi, tutuwuhan, jeung sasatoa ...

                                               

Fosforilasi oksidatif

Fosforilasi oksidatif nyaéta jalur métabolik di jero mitokondria anu ngagunakeun énérgi oksidasi nutrisi pikeun ngahasilkeun ATP. Najan kahirupan di alam dunya ieu rupa-rupa bentuk jeung kadaharanana, anu dipaké pikeun métabolisme di jero awakna ...

                                               

Adventif

Adventif nyaéta mahluk nu dipindahkeun tina habitat asalna kana habitat anyar, boh ku cara alamiah atawa ku usaha manusa. Adventif dihartikeun ogé salaku organ tutuwuhan nu tumuwuh lain dina tempatna, misalna pucuk adventif tumuwuh dina daun tina ...

                                               

Radikal (kimia)

Dina kimia, radikal hartina spésiés atom atawa molekul anu boga éléktron nyorangan dina konfigurasi kulit valénsina. Éléktron anu nyorangan ieu biasana réaktif pisan, sahingga radikal condong aub kana réaksi. Radikal boga peran penting dina duruk ...

                                               

Fértilisasi

Pikeun nganteurkeun spérma ka bikangna, si jalu ngasupkeun organ kelaminna, sirit, kana heunceut, palawangan kana organ kelamin bikang séjénna prosés ieu mangrupa bagian tina kopulasi. Nalika si jalu bucat, sél-sél spérma nu dipancerkeun nuju ka ...

                                               

Ampa

Ampa ; Beureum panon; sisik milik; mata merah nyaéta lauk cai darat anu asalna tina kulawarga Cyprinidae. Ieu lauk hirup kalayan nyebar di wewengkon Indocina jeung kapuloan Sunda.

                                               

Aro

Aro nyaéta laleur héjo, hiberna gancang sarta jero hiberna sok ngaluarkeun sora sahéng saperti nyiruan. Ilaharna sok kapanggih hirup ngagorombol di tempat baseuh anu ngaluarkeu bau mabek saperti runtah, bangké, jeung kembang anu ngaluarkeun bau h ...

                                               

Bandeng

Bandeng ; Milkfish nyaéta lauk laut anu asalna tina kulawarga Chanidae ordo malacopterygii. Hirup nyebar di laut ti mimiti Afrika wétan nepi ka pulo-pulo di Tuamutu, Tahiti wétan, Jepang beulah kidul nepi ka Australia kalér. Tapi sanajan kitu lau ...

                                               

Bango

Bango nyaéta manuk jangkung anu asalna tina kulawarga Ardeidae mibanda bulu kelirna bodas. Dina basa Inggris sok disebut ogé eastern great egret; Great White Egret; Large Egret; Great White Heron atawa Common Egret. Loba kapanggih hirup di daérah ...

                                               

Barakuda

Barakuda nyaéta lauk dina kelas Actinopterygii nu dipikawanoh wangunna pikasieuneun sarta ukuran awakna badag. Barakuda nyaéta lauk laut ti genus Sphyraena, hiji genus dina kulawarga Sphyraenidae nu dingaranan ku Constantine Samuel Rafinesque tau ...

                                               

Beureum panon

                                               

Caladi Batu

                                               

Caladi Batu

Caladi batu nyaéta spesies manuk nu asalna tina kulawarga Picidae. Loba kapanggih hirup di pulo Kalimantan, Sumatra jeung pulo Jawa utamana Jawa Barat. Mikaresep ulin di daérah tegalan, sisi leuweung, jeung sisi basisir, hirup susulumputan dina d ...

                                               

Daptar istilah anak sato

Dina basa Sunda, aya sesebutan husus pikeun rupa-rupa anak sasatoan. Di antarana, anak hayam = ciak/pitik anak Beurit = cindil anak embé = cémé anak anjing = kirik/kicik anak lancah = aom anak sapi = pedét anak badak = putri anak lubang = leungli ...

                                               

Heulang

Heulang ; falco pondicerianus: nyaéta manuk pamangsa nu badag. Utamana ngageugeuh Dunya Kuna, anggota ordo manuk Falconiformes, kulawarga Accipitridae, sarta sababaraha genera nu béda, nu kadang teu padeukeut. Sakumaha sakabéh manuk pamangsa, pam ...

                                               

Invertebrata

Invertebrata nyaéta sato nu teu miboga tulang tonggong atawa kolom vertebral. Lolobana sato nu aya mangrupa invertebrata. Istilah invertebrata nyaéta hiji wangun awal vertebrae diturunkeun tina kecap Latén. Vertebrae umumna ngandung harti kana se ...

                                               

Jalak Bali

Jalak Bali nyaéta manuk nu asalna tina kulawarga sturnidae. Buluna bodas, polét hideung dina tungtung jang-jang jeung buntutna, pipina jeung sabudeureun mata kelirna bulao, cekerna hawuk.Jalak bali mimiti diguar kahirupanna ku urang Inggris taya ...

                                               

Julang

Julang ; nyaéta spésiés manuk nu asalna tina kulawargaBucerotidae, tina genus Aceros. Kagolongkeun kana manuk nu ampir tumbur sok pacorok jeung manuk rangkong rhinoceros hornbill, kahakanan ieu manuk sabangsaning bungbuahan, Ficus, keuyeup, bangk ...

                                               

Kakap beureum

Kakap beureum kaasup golongan lauk nu hirupna di dasar cai, nu bisa hirup di daérah nu caina déét nepi ka laut jero. Lauk kakap beureum loba dipanggihan ampir di sakuliah basisir wewengkon Indonésia jeung miboga ajén ékonomi anu luhur. Kakap beur ...

                                               

Kapibara

Kapibara nyaéta hiji sato nu kaasup kana mamalia tina kumpulan beurit jeung marmot nu panggedéna. Awakna pendék tur lintuh, beuratna bisa nepi ka 65 kg, panjang awakna kurang leuwih 1.3 méter sarta biasana hirup di cai. Kahakanannana jukut jeung ...

                                               

Kapinis

Kapinis ; basa latin nyaéta manuk leutik tina kulawarga hiberna gancang bisa nepika 110 km/jam, loba kapanggih hirup tur nyebar diwewengkon nagara Afrika jeung Asia, jangjangna kawilang panjang dibandingkeun jeung awakna mangsana keur hiber jang- ...

                                               

Kasintu

Kasintu ; basa Latina nyaéta hayam leuweung anu hirup di daérah tropical asalna tina kulawarga Phasianidae. Kasintu dipercaya mangrupa karuhun atawa bibit buitna tina hayam leuweung hawuk jeung anu kiwari loba di ingu/dipiara, kalawan geus ngaran ...

                                               

Kembung bikang

Kembung bikang nyaéta sajenis lauk laut ti kulawarga Scombridae. Dina basa Inggris katelahna short mackerel atawa shortbodied mackerel. Spésiés ieu kapanggih di Samudra Pasifik ti Sagara Andaman ka Thailand, Indonésia, Papua Nugini, Filipina, Kap ...

                                               

Kembung jalu

Kembung jalu nyaéta sajenis lauk laut ti kulawarga Scombridae. Spésiés Indo-Pasipik Kulon ieu kapanggih di Laut Beureum sarta Afrika Wétan nepi ka Indonésia, Kapuloan Ryukyu kalér sarta Cina, Australia kidul, Mélanésia jeung Samoa. Lauk ieu asup ...

                                               

Kijing

Kijing nyaéta sabangsaning kekerangan anu aya dina cai tawar. Kijing téh haremis tapina nu geus gedé, hirupna sok di walungan. Kijing mah resepna cicing dina jero leutak, nyumput, sakapeung sok dina nyecebkeun manéh kana jero keusik walungan nu s ...

                                               

Kiwi

Kiwi nyaéta manuk anu aslina ti nagara Selandia Anyar. Manuk kiwi mah henteu bisaeun hiber malahan hente katembong mibanda jang-jang, ku lantaran jang-jangna leutik jeung pondok. Buluna kawas sato mamalia, henteu kawas manuk atawa unggas anu séjé ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →