ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 339



                                               

Sepat

Sepat nyaéta lauk leutik anu asalna tina kulawarga Osphronemidae, awakna gépéng sagedé daun rambutan, pangawakanna méh sarimbag jeung lauk guramé. Lauk sepat kaasup lauk anu mibanda niléy ékonomi. Loba dikonsumsi dina kaayaan seger atawa geus dij ...

                                               

Tutuwuhan

"Plant" ngalih ka dieu. Pikeun kagunaan lian ti "Plant", tingali Plant disambiguasi Dina biologi, tutuwuhan nujul kana organisme nu kaasup kana Regnum Plantae. Di jerona ngawengku sakabéh tutuwuhan nu berpembuluh, boh nu semu atawa nu sajati. Din ...

                                               

Aditif kadaharan

Aditif kadaharan nyaéta bahan kimia tambahan nu biasa digunakeun dina industri kadaharan. Aditif kadaharan atawa zat aditif kadaharan biasana dicampurkeun atawa ditambahkeun dina waktu pengolahan pikeun ningkatkeun mutu kadaharan. Panalungtikan t ...

                                               

Autotrof

Organisme autotrof nyaéta organisme anu bisa ngarobah bahan anorganik tuluy dirobah jadi bahan organik jeung maké bantuan énérgi saperti énérgi cahya panonpoé jeung kimia.

                                               

Awak

Awak nyaéta mangrupa substansi tina raga organisme manusa, kasebut sakujur awak mimiti sirah, beuheung, tulang tongong kaasup di jérona dada jeung beuteung, leungeun jeung suku. Naon waé anu kawengku anggota dina awak urang éta diwangun tina saba ...

                                               

Bayah

Bayah bagian eusi awak jelema anu gawéna pikeun milu ngabersihan getih jero jajantung jeung ayana di jero dada, hawa nu diseuseup ku urang asupna ka jero sarta dikaluarkeunana ogé ti dinya, sok disebut gagambos atwa kakapes. perenahna aya dina je ...

                                               

Biologi

Biologi mangrupa élmu ngeunaan mahluk hirup. Ulikanana museur dina ciri jeung paripolah organisme, cara tumuwuhna spésiés jeung individu, sarta interaksi hiji jeung nu séjénna tur lingkunganana. Biologi asal tina kecap bisa dikiratakeun biologi t ...

                                               

Biosistem

Biosistem atawa Sistem Hayati, sacara étimologis diwincik ku dua kecap, nyaéta bio jeung sistem. Bio nyaéta sakabéh organisme hirup saperti manusa, sasatoan, jeung tutuwuhan. Sedengkeun sistem mangrupa kumplan tina sub-sistem anu anggotana mangur ...

                                               

Botani

Botani nyaéta panalungtikan ilmiah ngeunaan kahirupan tutuwuhan. Minangka cabang biologi, botani disebut ogé minangka élmu tutuwuhan atawa biologi tutuwuhan. Botani ngawengku ambahan nu lega dina widang disiplin élmu nu ngalakukeun panalungtikan ...

                                               

Bégonia

Bégonia nyaéta marga dina kulawarga tutuwuhan kembang Begoniaeae. Hiji-hijina kulawarga séjénna ti marga Begoniaceae nyaéta Hillebrandia. Génus jeung spésiés tunggal di Pulo Hawaii jeung génus symbegonia nu ayeuna-ayeuna ieu kaasup kana Bégonia. ...

                                               

Cakung

Cakung atawa katak pohon nyaéta bangkong leutik anu hirup dina tatangkalan ilaharna kelirna héjo tapi aya ogé anu coklat. Dampal sukuna mibanda bagéan anu bisa naplok kana tangkal nu matak cakung bisa luluncatan dina dahan atawa dangdaunan kalawa ...

                                               

Cangkok

Cangkok nyaéta salah sahiji cara pikeun ngembangbiakeun tutuwuhan ku cara melak babagian catang na nu diusahakeun akaran heula, saméméh diteukteuk tuluy dipelak dina taneuh. Tuwuhan nu bisa dicangkok ngan ukur tutuwuhan dikotil jeung tuwuhan biji ...

                                               

Coelenterata

Dumasar kana lapisan jaringan émbriona coelenterata asup ka golongan diploblastik. Lapisan luar jaringana kasusun ku sél-sél épidermis jeung lapisan jerona mangrupa gastrodérmis. Lapisan jerona ngalapisan rongga gastrovaskulér. Teu siga poriféra, ...

                                               

Fisiologi

Fisiologi nyaéta cabang élmu biologi nu patali kana fungsi jeung kagiatan kahirupan atawa zat hirup ; élmu faal. Fisiologi mangrupa studi ngeunaan fungsi organisme, sato atawa tutuwuhan, jeung fungsi jaringan konstituen sato jeung tutuwuhan atawa ...

                                               

Hipofisis

Kelenjar Hipofisis, ogé dipikawanoh minangka pituitari, nyaéta organ buleud anu perenahna langsung di handapeun hipotalamus. Kelenjar ieu perenahna di bagian dasar hipotalamus sarta diwangun luhur tilu lobus, nyaéta lobus antérior, intermediet, s ...

                                               

Hétérotrofik

Hétérotrofik nyaéta kécap sipat anu aya patula patalina pikeun mahluk hirup atawa organisme anu hénteu bisa ngolah sorangan kadaharana, ogé kadaharanna lain meunang ku jalan nyokot zat organik pikeun nyukupan tanagana atawa énérrgi biasana mah ti ...

                                               

Kelenjar éndokrin

Kelenjar éndokrin nyaéta kelenjar-kelenjar dina sistim éndokrin nu ngaluarkeun hormon langsung kana saluran getih. Kelenjar éndokrin nu utama di antarana baé pituitary gland, pangkréas, ovarium, téstis, kelenjar tiroid, jeung kelenjar adrénal. Or ...

                                               

Klasifikasi biologi

Klasifikasi biologi mangrupa salah sahiji tarékah sakumpulan élmuwan dina milah-milah organisme hirup, ieu organisme digolongkeun dumasar kana sawatara kamiripan. Ngajujutna ditangtukeun tina sipat pisik éta organisme. Klasifikasi biologi modérn ...

                                               

Kumis ucing

Kumis ucing atawa Orthosiphon aristatus kaasup tuwuhan ti kulawarga Lamiaceae/Labiatae. Kumis ucing téh ngaran tutuwuhan anu kembangna siga kumis ucing. Ieu tutuwuhan téh tumuwuh ajeg, watangna pasagi, dina buku-bukuna aya akaran tapi teu siga ak ...

                                               

Mikrobiologi

Mikrobiologi nyaéta studi ngeunaan mikroorganisme, nu unisélulér atawa organisme mikroskopik cell-cluster. Kaasup di antarana eukariot saperti dina fungi jeung protists, jeung prokariot saperti baktéri jeung virus. Sanajan ayeuna geus loba anu di ...

                                               

Molekul

Molekul nyaéta bagéan pangleutikna tina unsur atawa sanyawa kimia murni nu mibanda sakumpulan sipat-sipat kimiawi jeung fisik nu has. Molekul biasana disusun ku dua atawa leuwih atom nu kabeungkeut jadi hiji, iwal gas mulya nu diwangun ku ukur hi ...

                                               

Mémbran

Mémbran nyaéta lapisan ipis anu misahkeun dua fase jeung ngawatesanan prosés pangangkutan rupa-rupa bahan kimia kalawan seléktif. Mémbran bisa mangrupa hétérogén atawa homogén, simétrik atawa asimétrik dina strukturna, padet atawa cairan, anu bis ...

                                               

Nématoda

Nematoda nyaéta sato triploblastic pseudoselomata. Ngaran Nemathelmintes asalna tina basa Yunani; nematos = bola, helminthes = cacing. Jadi, Nemathelminthes nyaéta cacing benang. Anggota kelompok cacing ieu boga awak buleud panjang jeung teu bubu ...

                                               

Organismeu

Dina biologi jeung ékologi, organisme hartina mahluk hirup. Asal-usul hirup sarta hubungan antara turunan pentingna mangrupa kontroversi. Dua hambalan nu utama bisa dibédakeun: prokariot jeung eukariot. Prokariot sacara umum dianggap ngawakilan d ...

                                               

Pankreas

Pankréas nyaéta organ asesoris dina sistim pencernaan nu ngagaduhan dua fungsi utama, nyaéta: ngahasilkeun énzim nyerna atawa fungsi tina eksotrin jeung ngahasilkeun sababaraha hormon atawa fungsi éndokrin. Pankréas lokasina aya di kuadran kénca ...

                                               

Parasit

Parasit nyaéta sasatoan atawa tutuwuhan anu hirup di jero atawa tina organisme séjén, tempat maranéhna meunang dahareun. Istilah parasit loba kapanggih dina widang Biologi. Istilah ieu bisa nujul kana organisme anu hirup ku cara napel jeung nyere ...

                                               

Paéh

Paéh téh ngandung harti eureunna kahirupan fisik organisme atawa kaayaan organisme sanggeusna. Sacara biologis, paéh bisa lumangsung ka sagemblengna atawa wawaréhan. Pikeun conto, bisa waé hiji sél atawa organ ngalaman paéh, sedengkeun organismen ...

                                               

RNA

RNA atawa Ribonucleic Aci d nyaéta molekul-molekul gula D-ribosa, gugus fosfat, tapi basa nitrogéna kasusun ku basa purin jeung guanin) sarta pirimidin jeung sitosin).

                                               

Réspirasi

Réspirasi nyaéta prosés ngudarkeun oksigén dina tingkat sél pikeun ngahasilkeun énérgi. Réspirasi asalna tina basa Latén re- & spirare, anu hartina bernapas deui. Ieu téh mangrupa prosés anu aktif, anu lumangsung dina tingkat sél. Réspirasi ngagu ...

                                               

Sawawa

Déwasa nyaéta mangsa jelema dina ahir balég, geus asak dina alat réproduksi sarta asak dina pamikiran, sawangan, jsb.

                                               

Spésiés

Dina biologi, spésiés téh salah sahiji unit dasar biodiversitas. Dina klasifikasi ilmiah, spésiés dicirikeun ku ngaran dua kecap tina basa Latin: ngaran genus di hareup, dituturkeun ku istilah kadua. Pikeun conto, manusa téh kaasup kana genus Hom ...

                                               

Sél (biologi)

Sél mangrupa unit struktural jeung fungsional sadaya organisme hirup. Sababaraha organisme, kayaning baktéri, unisélular, ngan diwangun ku sél nunggal. Organisme séjén, kayaning manusa, kaasup multisélular. Tiori sél, munggaran dikembangkeun abad ...

                                               

Tata ngaran biologi

Tata ngaran dina biologi geus sababaraha kali ngalaman parobahan ti mimiti manusa nyatet rupa-rupa organisme. Plinius dina jaman kakaisaran Romawi geus nyatet sababaraha tatangkalan jeung sato dina ensiklopedia anu dijieuna ku basa Latén. Cara mé ...

                                               

Zoologi

Zoologi mangrupa hiji widang élmu atawa cabang biologi anu ngulik ngeunaan sasatoan. Elmu ieu mangrupa studi ilmiah ngeunaan sagala hal nu patali jeung sasatoan, kawas botani anu ngulik kana tutuwuhan. Zoologi mangrupa bidang gedé nu nyakup klasi ...

                                               

Ékosistem

Ékosistem nyaéta sistim ékologi anu kawangun ku alatan ayana hubungan timbal balik anu teu bisa dipisahkeun antara mahluk hirup jeung lingkungan. Ékosistem ogé bisa dianggap salaku susunan unit nu lengkep sarta sajero antara unsur lingkungan nu s ...

                                               

Akselerasi

Dina fisika, akselérasi atawa percepetan nyaéta gedéna robahan kalawan diménsi panjang/waktu². Dina hijian SI nyaéta méter/detik². Akselérasi dilambangkan ku a aksara panghareupna dina kecap akselérasi. Akselérasi bisa boga harga positif sarta né ...

                                               

Angin

Angin nyaéta aliran hawa dina luar bumi nu gerak ti daérah nu miboga témperatur handap ka daérah nu miboga témperatur luhur. Angin téh tina ayana béda suhu di sababaraha tempat nu ngabalukarkeun robahna tekenan hawa disababaraha tempat ogé. Teken ...

                                               

Barométer

Barométer nyaéta pakakas anu dipaké pikeun ngukur tekenan hawa. Barométer ilahar dipaké dina ramalan cuaca, di mana tekénan hawa anu gedé nandakeun cuaca anu "soméah", sedengkeun tekenan hawa nu leutik nandakeun bakal aya angin puyuh.

                                               

Budah

Budah nyaéta zat anu melendung alatan kasurungkeun ku hawa atawa gas anu kapengpet di jerona. Budah anu dihasilkeun tina sabun paling remen kapanggih dina kahirupan sapopoé, saperti budah sabun seuseuh, sabun mandi, jeung sajabana. Di pabrik sabu ...

                                               

Cahya

Cahya mangrupa salah sahiji bentuk énergi gelombang éléktromagnétik anu bisa ditempo ku panon. Cahaya diperlukeun dina kahirupan sapopoé.

                                               

Daya

Dina fisika, daya, atawa tanaga, nyaéta laju énergi anu dianteurkeun atawa usaha anu dipigawé pér hijian waktu. Daya dilambangkan ku P. Dumasar définisi ieu, daya bisa dirumuskeun minangka: P = W t {\displaystyle P={\frac {W}{t}}\,} di mana P nya ...

                                               

Dimensi

Dimensi nyaéta lambang hurup tina kuantitas anu diturunkeun tina magnituda utama, tanpa nimbangkeun jumlah. Dimensi dinyatakeun kana lambang huruf gedé, atawa hurup leutik tur kandel, jeung ku kurung pasagi. Penulisan dimensi contona a atawa A Di ...

                                               

Distilasi

Distilasi mangrupa téhnik di mana dua atawa leuwih zat nu boga titik golak nu béda bisa dipisahkeun. Hiji conto, cai tawar bisa dibeunangkeun tina cai laut ku prosés déstilasi. Nalika cai laut dipanaskeun, cai robah jadi hawa nu bisa di kondénsas ...

                                               

E=mc²

E = mc 2 dina élmu fisika nyaéta hiji rumus anu penting sarta dipikawanoh, anu ngécéskeun persamaan harga antara énergi jeung massa, anu disatarakan sacara langsung ngaliwatan luadrat tina hiji konstanta nyaéta laju cahaya dina rohangan hapa: E = ...

                                               

Fisi nuklir

Dina fisika, fisi nuklir nyaéta hiji prosés di mana inti atom beulah alatan ditubruk ku atom séjénna, sarta ngahasilkeun énergi jeung atom-atom anyar anu boga massa leuwih leutik.

                                               

Fisika tioritis

Tiori Fisika nyoba mikaharti dunya ku jalan nyieun modél-modél tina alam/zat nyata, dipaké pikeun ngakalan, nerangkeun, nyawang phenomena fisika ku cara tiori fisika ". Aya tilu tiori nu geus tangtu; téori "mainstream", tiori "proposed" sarta tio ...

                                               

Frékuénsi

Frékuénsi nyaéta ukuran anu ngagambarkeun jumlah lumangsungna kajadian anu kaulang-ulang, bulak-balik, per unit waktu nu tangtu. Frékuénsi ogé didefinisikeun minangka laju parobahan fase gelombang sinusoidal.

                                               

Fusi nuklir

Dina fisika, fusi nuklir nyaéta hiji prosés di mana dua inti atom ngahiji, ngawangun inti atom anu leuwih badag sarta ngaleupaskeun énergi. Fusi nuklir mangrupa sumber énergi anu ngabalukarkeun béntang suminar, sarta Bom Hidrogen butu ngabeledug. ...

                                               

Gaussian noise

Noise Gauss atawa Gaussian noise nyaéta noise nu boga fungsi dénsitas probabilitas distribusi normal. Ceuk basa séjénna, nyaéta niley di mana noise nu aya sumebar nurutkeun distribusi Gauss. Ilaharna dipaké minangka white noise aditif keur ngahas ...

                                               

Gaya séntripétal

Gaya séntripétal nyaéta gaya luar anu diperlukeun sangkan hiji barang bisa gerak muter. Gaya ieu lain mangrupa gaya fisis, atawa gaya dina harti sabenerna, tapi ngan hiji paméréan ngaran atawa papasingan rupa-rupa gaya anu boga fungsi ngajadikeun ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →