ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 15



                                               

Karajaan Galuh

Galuh mangrupa hiji karajaan Sunda di pulo Jawa, nu wilayahna antara walungan Citarum di beulah kulon sarta Cipamali di beulah wétan. Karajaan ieu mangrupa panerus Kendan, bawahan Tarumanagara. Carita ngeunaan Galuh aya dina Carita Parahiyangan, ...

                                               

Karajaan Sumedang Larang

Sumedang Larang nyaéta hiji karajaan Islam nu kungsi ngadeg di Jawa Kulon, Indonésia, nu mangrupa bukti sajarah sumebarna agama Islam di Jawa Kulon. Ieu karajaan teu kawentar kawas Demak, Mataram, Banten sarta Cirebon dina pustaka sajarah karajaa ...

                                               

Kasultanan Banten

Sultan Ageng Tirtayasa - Abul Fath Abdul Fattah 1651-1672 Sultan Maulana Yusuf - Panembahan Pakalangan Gedé 1570-1580 Sultan Abul Mafakhir Mahmud - Abdul Kadir Kenari 1596-1651 Sultan Abul Mahasin Zainul Abidin 1690-1733 Sultan Wakil Pangeran Nat ...

                                               

Kendan

Karajaan Kendan ayana di wewengkon Kampung Kendan, berada di Désa Citaman kacamatan Nagrég Kabupatén Bandung ngadeg ti taun 526 M dugi ka 612 M. Raja nu munggaran nyaéta Resiguru Manikmaya. Di patempatan ieu kapanggih patung Durga leutik nu ayeun ...

                                               

Mahkota Binokasih Sanghyang Paké

Binokasih Sanghyang Paké nyaéta mahkota nu asalna ti Karajaan Sunda nu kiwari disimpen di muséum Prabu pikeun Ulun, Sumedang. Replika tiruan mahkota ieu aya di muséum Sri Baduga, Bandung.

                                               

Pakuan Pajajaran

Pakuan Pajajaran nujul ka puseur dayeuh pamaréntahan Karajaan Sunda, hiji karajaan nu kungsi aya di Tatar Sunda, wewengkon kulon pulo Jawa. Di puseur ieu karajaan, Prabu Susuktunggal ngadegkeun karaton/kadaton karajaan nu katelah "Sri Bimapunta N ...

                                               

Parahiyangan

Parahiyangan, Parahyangan, atawa Priangan mangrupa hiji wewengkon di pulo Jawa bagian kulon, sabagian ti Tatar Sunda/propinsi Jawa Kulon kiwari, nu legana kurang leuwih 21500 km 2. Parahiangan ogé mibanda harti tempatna para Déwa.

                                               

Perang Bubat

Perang Bubat dimaksudkeun ka hiji kajadian perang antara rombongan karajaan Sunda ngalawan karajaan Majapahit nu lumangsung di Bubat, wewengkon kalér Majapahit, taun 1357 M. Dina Pararaton kajadian perang ieu disebut Pabubat atawa Pasundabubat.

                                               

Prabu Siliwangi

Prabu Siliwangi mangrupa hiji tokoh anu kamashur dina kasusastran Sunda, nujul ka tokoh sajarah anu gelarna Sri Baduga Maharaja atawa Jayadéwata, ti karaton Pakuan Pajajaran, puseur pamaréntahan karajaan Sunda. Sumber sajarah pangbuhunna nu nyabi ...

                                               

Prabu Surawisésa

Prabu Surawisésa nyaéta raja Sunda nu ngaganti Ratu Jayadéwata atawa nu katelah Sri Baduga Maharaja. Dina naskah Carita Parahiyangan dicaritakeun yén mangsa kakawasaan Surawisésa téh pinuh ku perang.

                                               

Prasasti Batutulis

Prasasti Batutulis nyaéta hiji prasasti nu perenahna di jalan Batutulis, Kalurahan Batutulis, Kacamatan Bogor Selatan, Kota Bogor. Komplek Prasasti Batutulis legana 17 x 15 méter. Batu prasasti jeung barang-barang lianna paninggalan karajaan Sund ...

                                               

Prasasti Ciaruteun

Prasasti Ciaruteun atawa prasasti Ciampéa nyaéta prasasti nu kapanggih di sisi walungan Ciaruteun, deukeut muara walungan Cisadané Bogor. Prasasti kasebut mangrupa titilar karajaan Tarumanagara.

                                               

Prasasti Cidanghiyang

Prasasti Cidanghiyang perenahna di sisii walungan Cidanghiyang di désa Lebak, kacamatan Munjul, kabupatén Pandéglang. Koordinat patempatan prasasti ieu téh 0°55’40.54” BB ti Jakarta sarta 6°38.27’57”

                                               

Prasasti Cikajang

Prasasti Cikajang eusina tilu jajar tulisan nu maké aksara sarta basa Sunda Kuna, kawas aksara dina prasasti Kawali Noorduyn l988. Transkripsi tina tulisan kasebut nyaéta kieu: ka Bhagi bhagya nu ngaliwat J.Noorduyn Ahli Sunda berkebangsaan Walan ...

                                               

Prasasti Galuh

Prasasti Galuh diwangun ku tilu jajar tulisan nu maké aksara sarta bahasa Sunda Buhun tanpa pananggalan. Tapi, tina wanda sarta wangunan aksarana, prasasti ieu ditorah asalna ti abad 14-15 Masehi W.P.Groeneveldt 1887:383; G.P.Rouffaer l909: LXXXI ...

                                               

Prasasti Jambu

Prasasti Jambu atawa Pasir Sikoléangkak nyaéta salah sahiji prasasti titinggal Karajaan Tarumanagara nu kapanggih di wewengkon pakebonan jambu Désa Pasir Gintung, Kacamatan Leuwiliang, Kabupatén Bogor kira-kira 30 km kuloneun kota.

                                               

Prasasti Kawali

Prasasti Kawali atawa Prasasti Astana Gedé nujul ka sakumpulan prasasti nu kapanggih di Kabuyutan Astana Gedé di Kawali, Ciamis, Jawa Kulon. Prasasti ieu ngagunakeun basa jeung aksara Sunda Kuna. Najan teu mibanda candrasangkala, tina prasasti Ka ...

                                               

Prasasti Kebonkopi I

Prasasti Kebonkopi kapanggih di kampung Muara dina abad ke-19 sabot Jonathan Rig muka leuweung pikeun lahan kebon kopi. Saprak ti harita prasasti ieu disebut Prasasti Kebonkopi; nepi ka ayeuna masih aya di tempatna insitu.

                                               

Prasasti Kebonkopi II

Prasasti Kebon Kopi 2 atawa prasasti Rakryan Juru Pangambat mangrupa prasasti titinggal jaman Tarumanagara, nu dijieun taun 854 Saka. Prasasti ieu kapendak di Pasir Muara, sisi sawah, teu jauh ti prasasti Tapak Gajah titinggal Purnawarman.

                                               

Prasasti Mandiwunga

Prasasti Mandiwunga dituliskeun dina hiji batu sarta kapanggih dina taun 1985 di désa Cipadung, Kacamatan Cisaga, Ciamis. Kiwari prasasti ieu ditunda di musieum nagri Sri Baduga, di Bandung, Jawa Kulon.

                                               

Prasasti Muara Cianten

Prasasti Muara Cianten perenahna di sisiwalungan Cisadané deukeut Muara Cianten nu baheula dipikawanoh kalawan sebutan prasasti Pasir Muara Pasiran Muara alatan memang asup ka wewengkon kampung Pasirmuara.

                                               

Prasasti Pasir Awi

Prasasti Pasir Awi perenahna di lamping kidul Pasir Awi ± 559m lbl di wewengkon leuweung pagunungan Cipamingkis, désa Sukamakmur, kacamatan Jonggol, kabupatén Bogor persisna dina koordinat 0°10’37.29” BB ti Jakarta sarta 6°32’27.57”

                                               

Prasasti Pasir Datar

Prasasti Pasir Datar katimu dipakébonan Kopi di Pasir Datar, Cisandé, Sukabumi dina taun 1872. Nurutkeun N.J.Krom, prasasti ieu ditunda di Musieum Nasional Jakarta l914:60.

                                               

Prasasti Tugu

Prasasti Tugu nyaéta salah sahiji prasasti anu asalna ti Karajaan Tarumanagara. Prasasti kasebut eusina ngajelaskeun digalina walungan Candrabaga ku Rajadirajaguru sarta digalina walungan Gomati ku Purnawarman dina taun ke-22 mangsa pamaréntahana ...

                                               

Purnawarman

Purnawarman nyaéta Raja karajaan Hindu Tarumanagara ka-3 Maséhi. Dumasar kana tujuh prasasti penting titinggal karajaan Tarumanagara ti abad ka lima anu ditulis maké hurup Palawa dina basa Sansakerta. Prasasti kapanggih di tilu tempat: daérah Bog ...

                                               

Salakanagara

Salakanagara nyaéta hiji karajaan nu disebutkeun dina Pustaka Rajyarajya i Bhumi Nusantara karya Panitia Wangsakerta salaku karajaan pangkolotna di Nusantara. Karajaan ieu diwangun di Basisir Teluk Lada (wewengkon Kabupatén Pandéglang, Banten. Ra ...

                                               

Situs arkéologi di Tatar Sunda

Dumasar hasil panalungtikan paling ahir, Tatar Sunda nepi ka kiwari mangrupa wewengkon nu pangheulana némbongkeun ayana budaya tulisan di sakuliah Nusantara, nyaéta ku ayana prasasti nu dijieun kira abad ka-4-5 M. Di handap ieu dibéréndélkeun sit ...

                                               

Sri Maharaja Tarusbawa

Dina taun 669 M, Sang Maharaja Linggawarman, Raja Tarumanagara kaduawelas pupus. Anjeunna salajéngna digantikeun ku minantuna, Sang Tarusbawa, kalawan ngaran istrénan Sri Maharaja Tarusbawa Darmawaskita Manumanggalajaya Sundasembawa. Istrénanna l ...

                                               

Tarumanagara

Tarumanagara atawa Taruma mangrupa salah sahiji karajaan munggaran di Nusantara, diadegkeun ku Rajadirajaguru Jayasingawarman dina taun 358 M di wewengkon Bekasi ayeuna. Raja nu kadua satutasna Jayasingawarman pupus nyeta Dharmayawarman nu salajé ...

                                               

Krisis finansial Asia 1997

Krisis finansial Asia 1997 nyaéta krisis finansial anu dimimitian dina bulan Juli 1997 di Thailand, sarta mangaruhan duit, bursa saham, sarta harga aset séjénna di sawatara nagara Asia, sawaréh Macan Asia Wétan. Kajadian ieu ogé mindeng disebut k ...

                                               

Macan Asia Wétan

Macan Asia Wétan, ogé dipikawanoh kalawan Opat Naga Leutik Asia Hanzi basajan: 亚洲四小龙, Hanzi tradisional: 亞洲四小龍 nunjuk ka ékonomi Hong Kong, Singapura, Koréa Kidul, sarta Taiwan. Wewengkon-wewengkon sarta nagara kasebut ngajaga pertumbuh ...

                                               

Makam Godog

Makam Godog nyaéta makam nu aya di daérah Gunung Karacak perenahna di Désa Lebak Agung, Kacamatan Karangpawitan Garut. Ieu makam dipercaya minangka makam Prabu Kéan Santang, putra Prabu Siliwangi ti Karajaan Pajajaran. Hal ieu ogé kacutat dina sa ...

                                               

Makam Dalem Cikundul

Makam Dalem Cikundul perenahna di Kampung Majalaya, Désa Cijagang, Kacamatan Cikalongkulon, kabupatén Cianjur. Pikeun ngajugjug ka ieu patempatan kawilang gampang. Jalan aspal geus nepi ka ieu désa. Sacara Astronomis ieu makam téh perenahna dina ...

                                               

Ambil-Ambilan

Ambil-ambilan nyaéta kawih kaulinan barudak anu dikawihkeun ku dua rombongan atawa kelompok ngajajar pahareup-hareup. Cara ngawihna siligenti patémbalan kawas sisindiran, tuluy tinuluy nepi ka éléh rombongan atawa kelompok nu hareupna teu bisa ng ...

                                               

Babasan

Babasan, numutkeun Kamus Umum Basa Sunda beunang LBSS, nyaéta" ucapan matok nu dipaké dina harti injeuman, saperti gedé hulu, panjang leungeun, legok tapak jst.” Numutkeun R. Satjadibrata dina Kamus Basa Sunda 1954: babasan atawa paribasa: sawata ...

                                               

Boy-boyan

Boy-boyan téh salah sahiji kaulinan anu maké bal anu bisa dijieun tina kertas anu dikuwel-kuwel atawa ku bal ténisna. Tuluy, dikumpulkeun potongan kenténg sina patumpuk ka luhur. kabéh anu teu jadi ucing, saurang-saurang ngalungan kana kenténg an ...

                                               

Béklen

Kudu aya kewuk/kuwuk jeung bal béklenna nu bahanna tina karét, rata-rata dipaénkeun ku duaan nepi ka sababaraha urang. Kewukna bisa 10-12 atawa kumaha karepna, rék 20 ogé kaci, ngan kudu bisa karanggeum ku leungeun. Nu maraénna andéprok dina téhe ...

                                               

Béngbérokan

Seni topéng béngbérokan, nyaéta seni topéng nu rupana siga maung atawa oray naga kalayan rambut nu gimbal, has Ujungberung. Ieu kasenian téh sumebar ogé di sabudereun Cirebon, Indramayu, Jatitujuh, Jatiwangi, Jatibarang, Gresik. Anu jadi lalakon ...

                                               

Caca Burané

Caca burané nyaéta kawih kaulinan anu tujuanana saru pikeun teteguhan siga Pacublak-Cublak Uang jeung Tungtung Kalintungan. Carana sarua pédah béda rakitan kawihna, barudakna ngariung saurang baturna nu nyuuh nu bakal neguh. nyaéta kawih kaulinan ...

                                               

Cing ciripit

Cara maénna mimiti barudak ngariung, tuluy salah saurang budak biasana budak nu panggedéna ngasongkeun dampal leungeunna ka tengah riungan bari narangtung. Budak séjénna ngasongkeun curukna séwang-séwangan ditapelkeun kana luhureun dampal leungeu ...

                                               

Cingcangkeling

Cingcangkeling nyaéta kawih paranti milang saméméh barudak ulin ucing-ucingan. Ieu kawih kaulinan barudak cingcangkeling téh dilakukeunna bari ngariung henteu papisah saurang-saurang tapi babarengan jeung biasana sok ditunjuk ku juru ngawihna nu ...

                                               

Cok Cang (Cokcangan)

Cok cang nyaéta kawih paranti milang saméméh ulin ucing-ucingan. Aya di sababaraha tempat atawa wewengkon séjén mah disebutna téh eméng-eméngan. Anu ngarawih téh bari seuseurian sakapeung mah sok bari heureuy, ulin barudak téa tara aya nu serius, ...

                                               

Congklak

Congklak atawa daku nyaéta kaulinan maké papan kai atawa palastik, nu panjanngna kurang leuwih 40cm, lébarna kurang leuwih 15 cm, luhurna maké logak sababaraha hiji. Unggal logak dieusian kewuk, siki salak, siki asem atawa batu leutik. Geus aya l ...

                                               

Dédén

Ngaran Dédén atawa Deden dipaké keur ngalandikeun budak turunan ménak atawa jalma nu dipihormat Dimimitian tina kecap" ra” anu hartina pohara atawa punjul sarta kecap" hadian” anu hartina "manusa nu boga haté mulya", karuhun urang Sunda jeung ura ...

                                               

Empét-empétan

Empét-empétan ; Olé-oléan nyaéta kaulinan mangsa sawah dibuat ku cara niupan tarompét tina jarami. Empét-empetan diulinkeun ku jalan ditiup, ngaluarkeun sora kawas tarompét. Empét-empetan jarami paré ilaharna dijieun ku barudak di sawah mangsa us ...

                                               

Endog-endogan

Endog-endogan nyaéta kaulinan maké leungeun bari kakawihan. Leungeun ditumpuk bari meureup nyarupa endog, terus gogoléangan atawa endog na peupeus nuturkeun kawih. Biasana diulinkeun bari diuk, minimal diulinkeun ku 2 urang. Terus leungeun dipeur ...

                                               

Enéng

Dimimitian tina kecap" ra” anu hartina pohara atawa punjul sarta kecap" hadian” anu hartina "manusa nu boga haté mulya", karuhun urang Sunda jeung urang Jawa nyieun gelaran" rahadian” pikeun ménak. Satuluyna, sawatara generasi saterusna, kecap" r ...

                                               

Gatrik

Gatrik nyaéta tradisional barudak. Gatrik mangrupa kaulinan kelompok, diwangun ku dua kelompok. Ieu kaulinan ngagunakeun pakakas mangrupa dua potongan. Anu hiji siga iteuk ukuranana kurang leuwih 30 cm, sarta lianna deui ukuranana langkung alit. ...

                                               

Genderewo

Genderewo nyaéta sabangsaning jin atawa mahluk halus anu rupana jiga monyét awakna jangkung gedé, ieu mahluk resep cicing dina tangkal saperti tangkal caringin jeung tangkal-tangkal gedé lianna sabab wujudna anu saperti monyét raksasa. Awak gende ...

                                               

Gending karesmén

Gending karesmén nyaéta pagelaran drama anu dialog-dialogna ditembangkeun atawa dikawihkeun, dibarengan gerak ibing, dipirig ku tatabeuhana. Anu dimaksud tatabeuhana téh nyaéta pirigan gamelan anu diluyukeun jeung pangabutuh téks carita anu dipid ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →