ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 14



                                               

Pohaci

Pohaci nyaéta ngaran séjén ti Déwa dina mitologi Hindu di kabudayaan jeung istiadat kasundaan. Dina konteks spiritual Sunda, Pohaci mangrupa proyéksi ti déwa nu nangtayungan dina kahirupan masarakat Sunda jaman baheula.

                                               

Ngaran

Ngaran nyaéta sebutan atawa labél anu dibikeun kana barang, jelema, patempatan, produk malah ogé kana alpukah atawa konsép, anu biasana dipaké pikeun ngabédakeun nu hiji jeung nu séjénna. Ngaran bisa dipaké pikeun mikawanoh sagolongan atawa sahij ...

                                               

Dasi

Dasi nyaéta asésoris papakéan nu dibeulitkeun kana beuheung ti hareup lamun urang maké baju bukaan. Bentukna lawon anu ipis jeung panjang, anu miboga sisina anu méncos. Dasi téh aya dua rupa dasi kukupu jeung dasi panjang.

                                               

Kantéh

Kantéh nyaéta benang anu dijieun tina kapas. Kantéh ilahar dipaké bahan pikeun ninun lawon jeung ngaput, sagigireun tina kapas kantéh bisa ogé dijieun tina bahan séjén saperti sutra, polyester, wol, jeung sajabana. Kantéh anu hadé sahenteuna kudu ...

                                               

Karémbong

Karémbong téh lawon anu loba pisan guna jeung mangpaatna, bisa dipaké sapopoé saperti keur ngais budak, barang, jeung sajabana. Kitu deui dina gempungan resmi jeung pintonan budaya karémbong geus jadi perlambang dina upacara nikahkeun, kakandunga ...

                                               

Kopéah

Kopéah atawa péci nyaéta panutup mastaka warna hideung nu janten simbol umat Islam. Peci diwanohkeun ku para pedagang ti Arab, nu ogé nyebarkeun agama Islam. Dina wanci nu sarua, dipikawanoh ogé sorban, serban atawa turban. Ngan, sorban mah ilaha ...

                                               

Sarung

Sarung mangrupa lawon anu baku dipaké ngabunian bagian awak ti semet beuteung ka handap, sarta tungtungna ti gigir dikaput disambungkeun basa lemesna sinjang.

                                               

Topi

Topi nyaéta dudukuy modél luar negri. Topi asalna ti Chitral jeung Gilgit daérah anu ayeuna ayana di Pakistan beulah kulon. Topi jadi popularitas di antara sélér-sélér Pashtun beulah kulon di mimiri abad ka-20, topi téh jadi gagantina sorban. Sal ...

                                               

Central limit theorem

Téorema central limit mangrupa hasil susunan konvergen-lemah dina teori probabilitas. Ieu téorema keur ngagambarkeun yén jumlah unggal variabel acak nu kasebar bébas sacara normal ngadeukeutan sebaran normal. Hasil ieu nerangkeun kaunikan sebaran ...

                                               

Téoréma Cochran

Dina statistika, téoréma Cochran digunakeun dina analisis varian. Anggap U 1., U n mangrupa standar variabel random bebas nu kasebar normal, sarta dina bentuk identitas ∑ i = 1 n U i 2 = Q 1 + ⋯ + Q k {\displaystyle \sum _{i=1}^{n}U_{i}^{2}=Q_{1} ...

                                               

Bisnis

Sacara harti sajarah, watesan bisnis nunjukkeun aktivitas atawa karesep. Kecap ieu hartina beuki ngalegaan jadi sarua jeung "an individual commercial enterprise". ogé dina harti nu leuwih umum "a nexus of commercial activities". Péople establish ...

                                               

Forex

Forex hartina pasar valuta asing mangrupa salah sahiji wujud pasar keuangan anu ngajual beulikeun nilai artos antar nagara-nagara di dunia. Anu dijual-beulikeun nyaéta nilai hiji mata uang nagara sareng mata uang nagara séjénna. Salah sahiji cont ...

                                               

Haryanto Adikoesoemo

Haryanto Adikoesoemo nyaéta Présidén Diréktur PT AKR Corporindo Tbk. Salah sahiji pausahaan dina widang bisnis bahan kimia anu diadegkeun ku bapana, kalayan bapana meunang titél kaasup kana jalma pangbeungharna sa Indonésia versi majalah Forbes. ...

                                               

Spam (éléktronik)

Spamming nyaéta kalakuan ngirimkeun surelek electronik nu teu dipiharep. Hiji kaca article mangrupa masalah spam dina 1998 dumasar kana salaku pesen "text taya harti nu ngalir taya eureunna." Tina panempo nu populer, spam ilaharnad dikirim ngaliw ...

                                               

Antiséptik

Antiséptik nyaéta agén kimia anu nungkulan, ngeureunkeun pertumbuhan mikro-organisme dina permukaan luar awak sarta mantuan nungkulan inféksi. Antiséptik mangrupa ubar sabangsa cai panahan séptis. Sawatara antiséptik sanggup maéhan kuman, sedengk ...

                                               

Tatamba

See drugs, medication, and pharmacology for substances that treat patients. This article is about medical practice. Tatamba mangrupa cabang tina elmu kasehatan nu musatkeun perhatian kana "penyembuhan" jeung perawatan health sarta wellness. Broad ...

                                               

Urang Arménia

Artikel ieu ngeunaan Urang Arménia salaku grup étnis. Pikeun jalmi nu hirup di Arménia, tingali Démografi Arménia. Kadé kaliru jeung Arminianisme. Urang Arménia atanapi Bangsa Arménia nyaét hiji bangsa jeung grup étnis pribumi Daratan Luhur Armén ...

                                               

Urang Iran

Urang Iran nyaéta hiji grup étno-linguistik Indo-Éropa anu ngawengku panyatur-panyatur rungkun basa Iran, hiji cabang utami ti rungkun basa Indo-Éropa. Wewengkon tradisional padumukanna nyaéta Plato Iran, sarta ngawengku Iran jeung sababaraha wew ...

                                               

Facebook

Facebook nyaéta ramatloka jaringan sosial anu dipedalkeun dina 4 Pebruari 2004 sarta diadegkeun ku Mark Zuckerberg, saurang lulusan Harvard. Kaanggotaanana mimitina diwatesan keur para siswa Harvard College. Dua bulan saterusna, kaanggotaanana di ...

                                               

Patelak

Patelak atawa konflik nujul kana sawatara wangun padungdengan atawa pasalingsingan nu ngancik di sabubuhan kelompok nalika pamanggihna atawa lalampahanna ti saurang atawa leuwih anggota kelompok ditampik ku saurang atawa leuwih anggota kelompok s ...

                                               

Bandéra

Bandéra nyaéta salembar lawon pikeun perlambang anu ngahaja dijieun béda ti nu lian, boh dina kelir, gambar, jeung ukuran. Wangun bandéra ilaharna opat pasagi panjang, dimangpaatkeun ogé pikeun méré tangara atawa saukur papaés. Bandéra bisa mangr ...

                                               

Pulitik adu domba

Pulitik adu domba mangrupa kombinasi strategi pulitik, militér, jeung ékonomi anu boga tujuan meunangkeun sarta ngajaga kakuatan ku cara megatkeun kumpulan nepi ka jadi kumpulan leutik anu leuwih gampang dikawasa. Dina kontéks nu séjén, pulitik p ...

                                               

Hijrah

Hijrah sacara harfiah hartosna pemindahan. Hijrah nyaéta hiji kajadian penting dina Sajarah Islam, di mana Nabi Muhammad saw. reujeung pamiluna pindah ti Mekkah nuju Madinah. Hijrah ieu lumangsung dina taun622, dina Basa Latin ditulis Hegira. Sab ...

                                               

Khalifah

Khalifah nyaéta gelar anu dibérékeun pikeun pamingpin umat Islam sabada maotna Nabi Muhammad. Kecap "Khalifah" sorangan bisa ditarjamahkeun sabagé "pangganti" atawa "wakil". Dina awalna, para pamingpin Islam ieu nyebut dirina "Khalifat Allah", an ...

                                               

Piagam Madinah

Piagam Madinah atawa Konstitusi Madinah Basa Arab: صحیفة المدینه ‎ nyaéta piagam formal kasapukan antara Muhammad jeung suku-suku/kelompok sarta rundayan-rundayan gedé nu matuh di Yatsrib ka dieunakeun katelah Madinah, utamana Muslim, Yahudi, jeu ...

                                               

Dinasti Safawiyah

Dinasti Safawiyah nyaéta salah sahiji dinasti Iran. Dinasti ieu mangrupa salah sahiji kakaisaran Pérsia nu ageung saprak Panarajangan Muslim kana Pérsia sarta ngadegkeun ajaran Islam Syiah Dua Welas salaku agama resmi kakaisaran. Safawiyah miboga ...

                                               

Situs Bumi Rongsok

Situs bumi rongsok diaranan ku Eyang Dalem Bagus Nayadimantiri, ngandung harti gapura asup ka tanah nu subur. Aya di dusun Demunglandung Desa Papayan Kecamatan Jatiwaras, ± 19 km ti puseur kota Tasikmalaya, kordinat S.07º 27. 869’, E 108º 12. 376 ...

                                               

Taun Gajah

Taun Gajah diperkirakeun dina 570 M sarta dicaritakeun dina sajarah Muslim minangka taun nu sarua jeung taun kalahiran Nabi Muhammad. Dingaranan kitu teh nujul kana hiji kajadian nu aya di Mekah, nalika Abrohah, pupuhu Kristen di prinsipalitas Sa ...

                                               

Umar bin Khattab

Umar bin Khattab nyaéta salah saurang sohabat Rosul nu kaasup kana khulafaur Rasyidin, khalifah kadua sabada Abu Bakar Ash Shiddik. Umar Bin Khatab nyaéta salah sahiji Khulafaur Rasyidin anu mingpin kakhalifahan Islam sabada maotna Rasululloh Muh ...

                                               

Christopher Columbus

Christopher Columbus mangrupa navigator jeung laksamana Genoa nu opat kali balayarna nyabrang Atlantik keur Spanyol geus muka Amérika keur éksplorasi jeung kolonisasi bangsa Eropah. Sajarah nempatkeun pentingna panemon anjeunna ka Amérika dina ta ...

                                               

Vasco da Gama

Vasco da Gama, Count Vidigueira I palapalan Portugis: + 1460 atanap 1469 – 24 Désémber 1524 nyaéta saurang penjelajah Portugis, salah sahiji anu pangsuksésna dina Jaman Pamanggihan sarta komandan ti kapal-kapal kahiji anu indit langsung ti Éropa ...

                                               

Fernão de Magalhães

Fernão de Magalhães nyaéta saurang penjelajah Portugis. Anejeunna gumelar di Sabrosa, di Portugal bagian kalér, sarta ngabdi ka Carlos ti Spanyol dina pamilarian rute ka kulon ka "Kapuloan Rempah-Rempah". Penjelajahan Magalhães dina 1519–1522 man ...

                                               

Hukum Kadokteran

Hukum Kadokteran mangrupa buku karya élmuwan Pérsia Ibnu Sina abad ka-10, nu dianggap buku paling penting dina sajarah kadokteran. Hukum Kadokteran dipercaya salaku buku rujukan kadokteran salila sababaraha abad, kaasup di Éropah, nu ngajadikeun ...

                                               

Ibnu Sina

Pikeun kawah di bulan, tempo Avicenna kawah. Pikeun penclut gunung, tempo Penclut Avicenna. Ibn Sina, Abū ʿAlī al-Husayn ibn ʿAbd Allāh ibn Sīnā, Abū Alī al-Husain bin Abdullāh bin Sīnā, atawa nu di Kulon katelah Ibn Seena atawa Avicenna, téh dok ...

                                               

Téritori Peuntas Laut Britania

Téritori Peuntas Laut Britania nyaéta 14 téritori Britania Raya nu aya dina yurisdiksi Britania Raya, sanajan teu mangrupa bagian tina. Téritori-téritori éta mangrupa sésa ti Kakaisaran Britania nu tacan miboga kamerdikaan atawa geus nangtukeun t ...

                                               

Guratmangsa

Guratmangsa, linimasa atawa gariswanci téh hiji répresentasi kronologis runtuyan kajadian atawa jadwal aktivitas. Guratmangsa bisa dijieun dumasar jaman, abad, taun, bulan, minggu, poé, jeung deuih jam nu panjangna varéatif. Dina guratmangsa, nya ...

                                               

Urang Arab

Urang Arab, nyaéta hiji pan-étnisitas nu utamina hirup di wewengkon Dunya Arab, nu aya di Asia Kulon jeung Afrika Kalér. Liga Arab, hiji organisasi kawewengkonan tina nagara-nagara dunya Arab, nerangkeun saurang Arab salaku: Saurang Arab nyaéta h ...

                                               

Perang Hattin

Perang Hattin 4 Juli 1187 M;Ramadhan 537 H nyaéta perang anu dilaksanakeun di daérah Hittin deukeut Tiberias antara pasukan salib jeung pasukan muslim. Perang ieu jadi moméntum pikeun ngarebut Yerusalem ti pihak pasukan salib.

                                               

Salahuddin Al-Ayyubi

Sholahuddin Yusuf bin Ayyub leuwih dipikawanoh minangka Salahuddin Al-Ayyubi nyaéta salah saurang pahlawan dina sajarah Islam, Salahuddin kasohor minangka jéndral nalika perang salib lumangsung, utamana perang salib II jeung perang salib III. Sal ...

                                               

Partai Keadilan Sejahtera

partéy Kéadilan Sejahtera atawa anu biasa disingket jeung di sebut jadi PKS nyaéta salah sahiji partéy politik nu aya di Indonesia. PKS ieu ogé salah sahiji partéy anu basisna Islam atawa partéy nu di jieun ku landasan Islami. Mimiti di jieuna ma ...

                                               

Kakaisaran Rusia

Kakaisaran Rusia nyaéta hiji nagara nu aya ti 1721 nepi ka Révolusi Rusia 1917. Nagara ieu nyaéta panerus ti Katsaran Rusia sarta nu ngaheulaan Républik Rusia, nu mana diteruskeun ku Uni Soviét. Nagara ieu mangrupa kakaisaran gedé dina sajarah du ...

                                               

Uni Soviét

Uni Soviét, resmina Uni Républik Sosialis Soviét ; disingket СССР, SSSR), nyaéta hiji nagara sosialis nu aya di Eurasia antawis 1922 jeung 1991. Uni Soviét nyaéta hiji nagara hiji-partéy nu dikawasaan ku Partéy Komunis ti dibentukna nepi ka 1990. ...

                                               

Bandung purba

Bandung dina jaman purba, numutkeun hasil panalungtikan, mangrupa hiji talaga nu dikuriling ku pagunungan, sakumaha katingali ku urang kiwari yén Bandung téh dikuriling ku pagunungan. Ieu kayaan téh 35 rébu taun anu geus kaliwat, dina mangsa tala ...

                                               

Bujangga Manik

Bujangga Manik mangrupa salah sahiji naskah dina basa Sunda anu pohara gedé ajénna. Naskah ieu ditulis dina wangun puisi naratif dina daun lontar anu kiwari disimpen di Pabukon Bodleian di Oxford ti taun 1627, cf. Noorduyn 1968:469, Ricklefs/Voor ...

                                               

Cakrawarman

Cakrawarman nyaéta panglima perang sarta mahamantri Karajaan Tarumanagara mangsa pamaréntahan Maharaja Purnawarman. Loba meunang dina perang mangsa Purnawarman ngalegaan daérah kakawasaanana. Dipercaya ngawakilan Purnawarman dina upacara resmi. L ...

                                               

Carita Parahiyangan

Carita Parahiyangan mangrupa ngaran hiji naskah Sunda nu dijieun kira ahir abad ka-16, nu nyaritakeun sajarah tatar Sunda, utamana ngeunaan kakawasaan karajaan Galuh jeung Sunda. Dingaranan ktiu dumasar kana bubuka eusina nu nyebutkeun ndéh nihan ...

                                               

Holotan

Holotan téh ngaran hiji karajaan anu disebut dina catetan karajaan Cina jaman Dinasti Sung kungsi ngirim utusan nu mawa surat jeung upeti. Ieu karajaan téh perenahna di Ja-wa-da, nu rajana Sri Pa-da-do-a-la-mo. Ku Prof. Slamet Muljana, Holotan té ...

                                               

Jayasingawarman

Jayasingawarman nyaéta resi/pandita anu ngadegkeun Krajaan Tarumanagara mingpin pamaréntahan 358 – 382. anjeunna saurang guru resi/pandita ti Salankayana di India anu bumén-bumén ka Nusantara ku lantaran nagarana diranjah jeung di serang nepika b ...

                                               

Kabupatén Galuh

Kabupatén Galuh nyaéta kabupatén anu diadegkeun taun 1815 ku Wiradikusumah minangka gabungan Kabupatén Kertabumi, Utama, Imbanagara, Cibatu, jeung Kawasén. Wilayahna harita méh sarua jeung Kabupatén Ciamis kiwari ditambah Pangandaran. Taun 1915, ...

                                               

Kabuyutan

Istilah kabuyutan dina budaya Sunda sahanteuna geus aya ti munggaran abad ka-11 M. Prasasti Cibadak nu dijieun kira taun 1006-1016 M, ngunggelkeun yén Prabu Sri Jayabupati geus netepkeun sawaréh ti wewengkon walungan Sanghyang Tapak salaku kabuyu ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →